luni, 28 februarie 2011

Risotto, putin adaptat

Salutare oameni buni,
Orezul este unul din ingredientele mele preferate, fie ca e vorba de pilaf, de orez cantonez, fie intr-un desert, este inlocuitorul ideal al painii si daca chinezii il mananca cu atata patos tre' sa fie bun pentru organism. :) 
Dar eu am facut o reteta italiana cu inspiratie romaneasca si anume un risotto "imbogatit".
Reteta clasica si originala este cu ceapa, unt si parmezan, la care se adauga putin vin alb sec si supa de legume, peste, pui sau vita, putin cate putin pana capata o consistenta cremoasa, iar bobul ramanand intreg.
Ei eu unul am pus asa: ciuperci champignons, cateva fidelute de salam sasesc, ardei kapia, doi catei de usturoi, o jumatate de ceapa alba, cateva masline fara samburi si o mana de mix de legume congelate, mai exact morcov, mazare si alte verdeturi care nu le-am "dibuit". Pentru "udat" am pus jumatate de pahar de vin alb sec si cam 500ml de supa de pui.
Pentru inceput, intr-o tigaie incinsa cu putin ulei de masline, am pus vreo doua maini de orez (de preferat mai bunicel), si am amestecat pana s-a calit putin, cam 2-3 minute. Trebuie sa avut grija ca orezul sa fie acoperit bine cu ulei.
Intr-o tigaie separata am calit impreuna: ceapa, usturoiul, salamul si ciupercile, dupa care le-am aruncat peste orez si am varsat si jumatatea de pahar de vin alb.
Apoi am pus si mixul de legume, 
maslinele si ardeiul kapia,
si am "udat" si cu putina supa cat sa le acopere.
De la inceputul si pana la sfarsitul retetei se amesteca continuu, altfel nu capata consistenta cremoasa si va deveni un pilaf sec. 
Nu am mai condimentat decat cu putin piper, fiindca sare era destula in supa.
La sfarsit am dat prin razatoarea fina putin parmezan si cam atat fu.
A iesit delicios, cremos si avand in vedere ca nu se mananca cu paine vi-l recomand cu placere intr-o dieta, dar atentie la portii pentru ca si orezul contine carbohidrati :)
O seara faina!

joi, 24 februarie 2011

Supa crema de spanac cu morcovi

Salutare oameni buni,
De mult timp vroiam sa incerc si eu sa prepar o supa crema si am reusit sa fac una din spanac si morcovi.
Baza acestei supe este spanacul, fie proaspat, fie congelat, e bun oricum, e bogat in vitamine si fier, si pe langa spanac mai vine si morcovul care are si el in o droaie de vitamine, asa ca incercati-o, e sanatate curata.
Prima data am decongelat spanacul in baie de aburi,
apoi am tocat 2 morcovi, un catel de usturoi si o jumatate de ceapa
si le-am aruncat in tigaie cu un strop de ulei la calit.
Peste ele am varsat si un pahar de vin alb, apoi o lingura de pasta de legume sau bulion.
Intr-un recipient inalt am pus spanacul, continutul din tigaie si 2-3 linguri de smantana, sare si piper si am zdrobit cu blenderul de mana. 
Am adaugat apoi si supa de legume pana am adus-o la consistenta dorita.
Am tocat un pic de ardei rosu pentru ornat si am facut si o tava de crutoane ca sa mearga impreuna.
Si asta a fost tot. Cel mai important este sa aveti un blender, ca restul iese, iar rezultatul n-o sa va dezamageasca.
O zi buna!

miercuri, 23 februarie 2011

Salata de cartofi

Salutare,
O salata de cartofi este simplu de facut si este o mancare care se poate consuma fara paine, iar combinatiile de legume adaugate sunt nenumarate. Asa ca va arat ce salata de cartofi am facut eu.
Am pus cativa cartofi la fiert, i-am decojit, i-am taiat cubulete. Apoi am luat o ceapa rosie si am tocat-o julienne.
Ca sa adaug un pic de gust si textura am mi pus si un pic de ardei kapia tocat marunt, cateva felii de kaiser facute fidelute si cateva masline verzi.
Am stropit cu ulei de masline, am asezonat cu sare si piper, si am adaugat si o lingurita de cimbru uscat.
Am amestecat bine si asta a fost tot.
O zi buna!

marți, 22 februarie 2011

Pizza sandwiches

Salutare,
Fiindca pizza este o mancare foarte apreciata de multi, in special tineret, va arat o varianta mai rapida, poate incercata deja de unii dintre dvs.. 
Pizza sandwich le-am zis eu, pentru ca blatul este alcatuit dintr-o felie de paine. De preferat painea pe care o folositi sa fie mai elastica, sa nu fie faramicioasa, altfel o sa mancati pizza cu lingura :).
Ok, principiul este acelasi, ingredientele aceleasi ca la o pizza obisnuita: sos(suc de rosii, usturoi, oregano, ulei de masline), mozzarella/cascaval/telemeaua de care va ziceam zilele trecute, pastrama/kaizer/salam/carnati/chorizo, porumb, masline, ciuperci, ardei gras/kapia etc.
Eu am folosit niste paine cu cartofi din-aceea traditionala, am taiat 2 felii subtirele si le-am pus la toaster inainte sa le "umplu" ca sa le dau la cuptor. Le-am uns cu cate o lingura de sos, am imprastiat o mana de boabe de porumb, cateva feliute de kaiser, si am faramitat o bucata de telemea de vaca pedeasupra si cateva feliute de masline verzi.
Am dat la cuptor incins 5 minute si atat.
O zi buna!

luni, 21 februarie 2011

Pui picant cu piure de cartofi

Salutare,
Aseara am avut pofte :) si am poftit niste carne de pui unsa cu un sos picant si un piure de cartofi cum nu am mai mancat demult.
Din puiul de tara de care va povesteam zilele trecute ca am facut borsul, mi-au ramas aripioarele si pulpele, exact ce trebuia pentru aceasta reteta.
Fiind pui de tara a trbuit sa-l pun vreo jumate de ora la fiert sa se fragezeasca nitel carnita, altfel se intinde ca guma pentru ca puiul de tara e numai fibra, e "lucrat" :) nu ca astia de oras sedentari.
Apoi am preparat un sos din: ketchup picant, foarte putin ulei de masline, otet balsamic, sos de soia, sos de chilli, putina miere de albine, sare, piper, cimbru, oregano, boia de ardei iute, praf de usturoi.
Am scos carnea de la fiert intr-o tava si am uns-o cu acest sos peste tot, de jur imprejur si am dat-o la cuptor vreo 30-40 de minute.
Intre timp in apa in care a fiert carnea de pui am aruncat vreo 4 cartofi potriviti, taiati cubulete. Dupa vreo 20-25 de minute, am scurs zeama, am zdrobit bine cartofii, am adaugat un pic de lapte si o lingura de crema de unt, sare, piper si a iesit un piure yummy yummy :)
Am scos si tava cu carnita din cuptor,
si le-am asternut impreuna pe o farfurie intinsa.
Imaginile vorbesc de la sine.
O zi buna!

duminică, 20 februarie 2011

Pizza cu telemea de vaca

Dupa cum va spuneam ieri, am facut si o pizza pe langa painica aceea delicioasa. Am zis ca am facut-o mai altfel de cum o faceam, pentru ca am facut o combinatie de ingrediente la topping mai speciala.
Si mai exact am folosit: ardei capia rosu, porumb, kaiser afumat de casa, chorizo, masline verzi si ingredientul care l-am gasit ca inlocuitor al mozzarellei este telemeaua de vaca nesarata de la "Dorolact". Nu, nu fac reclama, va spun marca doar ca sa stiti ce sa folositi, si eu am descoperit-o din intamplare. Mozzarella cea originala, bulgari, este mult prea scumpa la noi (cel putin pentru mine), iar ca inlocuitor mi s-a parut extraordinar de asemanatoare, atat la gust cat si la textura aceasta telemea.
 
Am intins bucata de aluat in tava de pizza si inainte sa pun sosul am uns-o cu putin ou ramas de la paine.
 
Apoi m-am apucat de asezat ingredientele.
Se incinge cuptorul la maxim si se introduce si se lasa aproximatix 10 minute.
Dupa ce o scoateti din cuptor este indicat sa o stropiti cu un fir de ulei de masline sa nu fie uscata la suprafata.
A iesit delicioasa!

sâmbătă, 19 februarie 2011

Paine cu busuioc, mac si susan

Salutare oameni buni,
Aseara m-am apucat de framantat sa fac painita si am facut si o pizza, rimeaza nu? :)
In fine, o sa va arat cum am facut painica, iar in reteta urmatoare pizza, care a iesit un pic altfel de cum o faceam eu.
Asadar, reteta la aluat este urmatoarea: la 3 cani de faina (eu am folosit 650) se adauga o cana jumate de apa calduta sau lapte in care s-a dizolvat cam 30g de drojdie cu putin zahar, se mai adauga o lingurita cu varf de sare, una de busuioc uscat, si o lingura sanatoasa de untura de porc topita.
Aceasta reteta pentru mine este sfanta cand fac ori paine, ori pizza, pentru ca iese un aluat pufos la paine si semicrocant la pizza, daca s-ar adauga doar ulei de masline, iar aluatul de pizza il faceti subtire, iese ca un biscuit, cu untura, nu.
Dar sa continuam :), am lasat aluatul la crescut cam o ora pe calorifer acoperit cu un stergar curat,
iar apoi l-am luat la framantat pe masa cu faina din belsug cam 10 minute. 
Sa va dau un pont, ca sa nu se lipeasca aluatul de maini, cand il scoateti din bol puneti un strop de ulei peste el si dupa aceea incepeti sa-l framantati.
Am pus deoparte o bucata de aluat pentru pizza, iar la restul aluatului i-am dat o forma de franzela, l-am crestat si l-am asezat intr-o tava de paine, unsa in prealabil cu putin ulei. Am batut un ou si l-am vopsim cu un penson pe deasupra, iar apoi am presarat mac si susan din abundenta, cat sa acopere toata suprafata aluatului.
Am incins cuptorul si in acest timp am asezat tava intr-un loc cald timp de inca vreo jumatate de ora cat sa cresca inca odata.
L-am bagat in cuptor si l-am lasat cam 35-40 de minute la foc mediu.
A iesit o minunatie de paine. 
Merita sa incercati si voi!

joi, 17 februarie 2011

Tăieței de casa

Daca tot v-am povestit despre bors sa va zic cum am facut si taieteii astia :)
E reteta clasica de paste cu ou care poate s-o faca oricine, este simpla si dureaza cateva minute. In plus sunt mult mai gustoase decat pastele de la magazin ambalate si aluatul poate lua forma pe care o doriti dvs. in asa fel incat sa faceti orice reteta de paste va trece prin cap, deci nu doar taitei pentru bors.
Am pus intr-un bol cam o cana de faina de grau, peste care am crapat un ou si am mai adaugat si o lingurita de ulei si o jumatate de lingurita de sare.
Se amesteca cu o furculita si se mai adauga cate putina apa cat sa se formeze un aluat de o consistenta potrivita.
Se presara faina din abundenta peste el si se framanta cam 10 minute pana devine nelipicios.
Apoi il intindem bine cu sucitorul cat mai subtire, avand grija sa fie pudrat bine cu faina. Daca aveti masina de facut paste e si mai bine.
Apoi rulam foaia de aluat pudrand cu faina la fiecare rulare. Iar apoi taiem ruloul format cu cutitul la dimensiunea dorita. Dupa care mai aruncam o mana de faina peste si ii luam la scuturat pana se desfac si ii imprastiem bine de tot.
In functie de lungimea pastelor portionam fasia de aluat. Daca dorim paste mai scurte, injumatatim foaia de aluat pe lungimea ruloului.
De asemeni se pot da diverse forme geometrice, se poate folosi si cu umpluturi de carne, branza, etc.
Cam asa se fac pastele de casa, simplu si fara batai de cap.

miercuri, 16 februarie 2011

Borș de pui

Salutare,
Dupa cum am promis zilele trecute, azi va arat și borșul de pui cu tăieței de casa, făcut ieri după-amiaza.
Am luat bucățile de pui ramase, în special cele mai osoase care dau gust bun borșului și le-am pus la fiert într-o oala, cam 45 de minute, cu capacul pus pentru ca asa se fierb mai repede și facem și economie la gaz.
Nu uitați sa o spumați după câteva minute, altfel va ieși borșul tulbure și cu un gust ciudat.
Apoi am tocat o ceapa și doi morcovi mărunt și le-am pus în oala. Mai mergea și niște țelină și rădăcină de pătrunjel, dar nu aveam momentan, asa ca am lăsat fără, ca iese bun și asa.
Am condimentat cu sare, piper, putina vegeta și cam doua pahare de borș acru, iar apoi am aruncat și o mana buna de tăieței de casa proaspeți făcuți cu câteva clipe mai înainte.
Am pus capacul și am mai lăsat sa fiarbă câteva minute cât sa se facă tăiețeii, după care am aruncat și o mana de pătrunjel verde tocat mărunt.
Am pus capacul din nou, am oprit focul și am lăsat câteva minute acoperit cât sa se infuzeze aroma pătrunjelului.
Se mai verifica gustul încă odată, îl faceți după cum va place, mai acru, mai sărat, mai piperat, eu îl prefer și și și din toate ;)
Se servește cald, cu un ardei iute, de preferință.
Succes și spor!
Dacă v-a plăcut, vă rog lăsați un comentariu, dați like, share, +1, tweet!

Cautati dupa Etichete

retete rapide retete simple pizza mancare italiana retete cu legume felicitari retete cu pui deserturi salata paine de casa retete cu orez retete prajituri retete cu vita reteta aluat snacks sos de smantana aluat de pizza mancare romaneasca pui la cuptor retete cu curcan retete cu porc mancare chinezeasca mancare traditionala mic dejun reteta de paste reteta omleta retete cu peste caramel cereale deserturi rapide piure de cartofi reteta de supa aluat de paine bruschete concursuri glazura de ciocolata mancare americana mancare turceasca penne pilaf retete de post tortilla carpaccio de somon chec aperitiv clatite gratar de porc hamburger inghetata kebab mamaliga piure de avocado polenta pui cu smantana quiche retete cu spanac retete gustari reci salsa saratele smoothie sos de usturoi spaghetti supa supa crema tzatziki varza calita varza murata Ostropel de pui Sushi aluat de cozonaci aluat de saratele aluat de tarta ardei umpluti baclava baklava bors de pui branza cu smantana brezels brownie cheesecake chips ciabatta ciorba de vita clatite americane cookies cornulețe couscous covrigi cozonaci cozonaci cu ciocolata crema de caramel crema de zahar ars creme desert creveti crispy strips cupcake curry dulceata ecuisine fasole batuta fasole cu carnati fasole frecata fast food fleur de sel halvita cu nuci iahnie de fasole limonada maioneza maki makizushi mancare indiana mancare japoneza mancare libaneza mancare mexicana masina de paine mazare cu carnati muffins orez cu legume organe de pui ou poche pachetele cu branza pancakes pandispan paris parmentier paste carbonara peste la gratar pigs in blankets piure pizza bolognese pizza cu mici pizza pe lipie placinta placinta cu varza pui gratinat quesadilla rasol de vitel reteta calzone reteta chiftelute reteta clatite reteta cu creier reteta papanasi reteta tocanita retete retete cu ciuperci retete cu miel retete cu nuca retete garnituri rulouri cu carnati salam de biscuiti salata caprese salata cu ton salata de ardei copti salata de fructe salata de sfecla salata de varza sandwich sarmale snitele de pui somon afumat sos pentru peste suc natural supa cu ciuperci supa de pui supa de vita tabouleh taietei de casa. tarta cu fructe tarta cu mere tarta cu rosii tocana de cartofi tocana de vitel tocanita lancashire tortellini turte de casa turte umplute varzari