luni, 28 februarie 2011

Risotto, putin adaptat

Salutare oameni buni,
Orezul este unul din ingredientele mele preferate, fie ca e vorba de pilaf, de orez cantonez, fie intr-un desert, este inlocuitorul ideal al painii si daca chinezii il mananca cu atata patos tre' sa fie bun pentru organism. :) 
Dar eu am facut o reteta italiana cu inspiratie romaneasca si anume un risotto "imbogatit".
Reteta clasica si originala este cu ceapa, unt si parmezan, la care se adauga putin vin alb sec si supa de legume, peste, pui sau vita, putin cate putin pana capata o consistenta cremoasa, iar bobul ramanand intreg.
Ei eu unul am pus asa: ciuperci champignons, cateva fidelute de salam sasesc, ardei kapia, doi catei de usturoi, o jumatate de ceapa alba, cateva masline fara samburi si o mana de mix de legume congelate, mai exact morcov, mazare si alte verdeturi care nu le-am "dibuit". Pentru "udat" am pus jumatate de pahar de vin alb sec si cam 500ml de supa de pui.
Pentru inceput, intr-o tigaie incinsa cu putin ulei de masline, am pus vreo doua maini de orez (de preferat mai bunicel), si am amestecat pana s-a calit putin, cam 2-3 minute. Trebuie sa avut grija ca orezul sa fie acoperit bine cu ulei.
Intr-o tigaie separata am calit impreuna: ceapa, usturoiul, salamul si ciupercile, dupa care le-am aruncat peste orez si am varsat si jumatatea de pahar de vin alb.
Apoi am pus si mixul de legume, 
maslinele si ardeiul kapia,
si am "udat" si cu putina supa cat sa le acopere.
De la inceputul si pana la sfarsitul retetei se amesteca continuu, altfel nu capata consistenta cremoasa si va deveni un pilaf sec. 
Nu am mai condimentat decat cu putin piper, fiindca sare era destula in supa.
La sfarsit am dat prin razatoarea fina putin parmezan si cam atat fu.
A iesit delicios, cremos si avand in vedere ca nu se mananca cu paine vi-l recomand cu placere intr-o dieta, dar atentie la portii pentru ca si orezul contine carbohidrati :)
O seara faina!

3 comentarii:

Anonim spunea...

1.Cum este orezul.. ..cantonez??? Vezi, inspiratia romaneasca este foarte buna!
2.Nu este prea putin "lichid" pentru fierbere, la toata compozitia?
3.Am nevoie de retete fara paine ..asa ca e bine venita!
Asteptam si altele, la fel de bune!
SPOR!

Gabriel Ionescu spunea...

1.Orezul cantonez este tot cu legume dar mai uscat, mai rasfirat
2.Este suficient 100ml de vin si cam 500ml de supa
3.You're welcome
Mersi

Anonim spunea...

Multumesc pentru raspunsuri!

Print Friendly and PDF

Cautati dupa Etichete

retete simple retete rapide pizza mancare italiana retete cu legume felicitari deserturi retete cu pui retete cu orez salata paine de casa retete prajituri reteta aluat retete cu vita snacks sos de smantana aluat de pizza deserturi rapide mancare romaneasca pui la cuptor retete cu curcan retete cu porc mancare chinezeasca mancare traditionala mic dejun reteta de paste reteta omleta retete cu peste caramel cereale piure de cartofi reteta de supa aluat de paine bruschete concursuri glazura de ciocolata mamaliga mancare americana mancare turceasca penne pilaf retete cu ciuperci retete de post tortilla aperitiv carpaccio de somon chec aperitiv clatite gratar de porc hamburger inghetata kebab piure de avocado polenta pui cu smantana quiche retete retete cu spanac retete garnituri retete gustari reci salsa saratele smoothie sos de usturoi spaghetti supa supa crema tzatziki varza calita varza murata Ostropel de pui Sushi aluat de cozonaci aluat de saratele aluat de tarta ardei umpluti baclava baklava bors de pui branza cu smantana brezels brownie carnati de casa cheesecake chips ciabatta ciorba de varza ciorba de vita ciuperci prajite clatite americane cookies cornulețe couscous covrigi cozonaci cozonaci cu ciocolata crema de caramel crema de zahar ars creme desert creveti crispy bacon crispy strips cupcake curry dulceata ecuisine fasole batuta fasole cu carnati fasole frecata fast food fleur de sel gogosi gustare halvita cu nuci iahnie de fasole limonada maioneza maki makizushi mancare indiana mancare japoneza mancare libaneza mancare mexicana masina de paine mazare cu carnati muffins orez cu legume organe de pui ou poche pachetele cu branza pancakes pandispan paris parmentier paste carbonara pate de casa pate de pasare peste la gratar pigs in blankets piure pizza bianca pizza bolognese pizza cu mici pizza pe lipie placinta placinta cu varza pui gratinat quesadilla rasol de vitel reteta calzone reteta chiftelute reteta clatite reteta cu creier reteta papanasi reteta tocanita retete cu miel retete cu nuca retrospectiva risotto rulouri rulouri cu carnati salam de biscuiti salata caprese salata cu ton salata de ardei copti salata de fructe salata de sfecla salata de varza sandwich sarmale snitele de pui somon afumat sos pentru peste suc natural supa cu ciuperci supa de pui supa de vita tabouleh taietei de casa. tarta cu fructe tarta cu mere tarta cu rosii tocana de cartofi tocana de vitel tocanita lancashire tort tortellini turte de casa turte umplute varzari