Salutare oameni buni,
Aseara m-am apucat de framantat sa fac painita si am facut si o pizza, rimeaza nu? :)
In fine, o sa va arat cum am facut painica, iar in reteta urmatoare pizza, care a iesit un pic altfel de cum o faceam eu.
Asadar, reteta la aluat este urmatoarea: la 3 cani de faina (eu am folosit 650) se adauga o cana jumate de apa calduta sau lapte in care s-a dizolvat cam 30g de drojdie cu putin zahar, se mai adauga o lingurita cu varf de sare, una de busuioc uscat, si o lingura sanatoasa de untura de porc topita.
Aceasta reteta pentru mine este sfanta cand fac ori paine, ori pizza, pentru ca iese un aluat pufos la paine si semicrocant la pizza, daca s-ar adauga doar ulei de masline, iar aluatul de pizza il faceti subtire, iese ca un biscuit, cu untura, nu.
Dar sa continuam :), am lasat aluatul la crescut cam o ora pe calorifer acoperit cu un stergar curat,
iar apoi l-am luat la framantat pe masa cu faina din belsug cam 10 minute.
Sa va dau un pont, ca sa nu se lipeasca aluatul de maini, cand il scoateti din bol puneti un strop de ulei peste el si dupa aceea incepeti sa-l framantati.
Am pus deoparte o bucata de aluat pentru pizza, iar la restul aluatului i-am dat o forma de franzela, l-am crestat si l-am asezat intr-o tava de paine, unsa in prealabil cu putin ulei. Am batut un ou si l-am vopsim cu un penson pe deasupra, iar apoi am presarat mac si susan din abundenta, cat sa acopere toata suprafata aluatului.
Am incins cuptorul si in acest timp am asezat tava intr-un loc cald timp de inca vreo jumatate de ora cat sa cresca inca odata.
L-am bagat in cuptor si l-am lasat cam 35-40 de minute la foc mediu.
A iesit o minunatie de paine.
Merita sa incercati si voi!
2 comentarii:
Merita sa incercati si voi!...spui tu! Pai am incercat si ...mai ai un vot in plus. Stii ce te-as intreba?? Ceva bun ...care nu ingrasa ,poti sa ne inveti?
Urata intrebare :), cam tot ce-i bun ingrasa, asta se stie, dar o sa ma gandesc, macar sa ingrase mai putin :P
Trimiteți un comentariu