joi, 17 februarie 2011

Tăieței de casa

Daca tot v-am povestit despre bors sa va zic cum am facut si taieteii astia :)
E reteta clasica de paste cu ou care poate s-o faca oricine, este simpla si dureaza cateva minute. In plus sunt mult mai gustoase decat pastele de la magazin ambalate si aluatul poate lua forma pe care o doriti dvs. in asa fel incat sa faceti orice reteta de paste va trece prin cap, deci nu doar taitei pentru bors.
Am pus intr-un bol cam o cana de faina de grau, peste care am crapat un ou si am mai adaugat si o lingurita de ulei si o jumatate de lingurita de sare.
Se amesteca cu o furculita si se mai adauga cate putina apa cat sa se formeze un aluat de o consistenta potrivita.
Se presara faina din abundenta peste el si se framanta cam 10 minute pana devine nelipicios.
Apoi il intindem bine cu sucitorul cat mai subtire, avand grija sa fie pudrat bine cu faina. Daca aveti masina de facut paste e si mai bine.
Apoi rulam foaia de aluat pudrand cu faina la fiecare rulare. Iar apoi taiem ruloul format cu cutitul la dimensiunea dorita. Dupa care mai aruncam o mana de faina peste si ii luam la scuturat pana se desfac si ii imprastiem bine de tot.
In functie de lungimea pastelor portionam fasia de aluat. Daca dorim paste mai scurte, injumatatim foaia de aluat pe lungimea ruloului.
De asemeni se pot da diverse forme geometrice, se poate folosi si cu umpluturi de carne, branza, etc.
Cam asa se fac pastele de casa, simplu si fara batai de cap.

miercuri, 16 februarie 2011

Borș de pui

Salutare,
Dupa cum am promis zilele trecute, azi va arat și borșul de pui cu tăieței de casa, făcut ieri după-amiaza.
Am luat bucățile de pui ramase, în special cele mai osoase care dau gust bun borșului și le-am pus la fiert într-o oala, cam 45 de minute, cu capacul pus pentru ca asa se fierb mai repede și facem și economie la gaz.
Nu uitați sa o spumați după câteva minute, altfel va ieși borșul tulbure și cu un gust ciudat.
Apoi am tocat o ceapa și doi morcovi mărunt și le-am pus în oala. Mai mergea și niște țelină și rădăcină de pătrunjel, dar nu aveam momentan, asa ca am lăsat fără, ca iese bun și asa.
Am condimentat cu sare, piper, putina vegeta și cam doua pahare de borș acru, iar apoi am aruncat și o mana buna de tăieței de casa proaspeți făcuți cu câteva clipe mai înainte.
Am pus capacul și am mai lăsat sa fiarbă câteva minute cât sa se facă tăiețeii, după care am aruncat și o mana de pătrunjel verde tocat mărunt.
Am pus capacul din nou, am oprit focul și am lăsat câteva minute acoperit cât sa se infuzeze aroma pătrunjelului.
Se mai verifica gustul încă odată, îl faceți după cum va place, mai acru, mai sărat, mai piperat, eu îl prefer și și și din toate ;)
Se servește cald, cu un ardei iute, de preferință.
Succes și spor!
Dacă v-a plăcut, vă rog lăsați un comentariu, dați like, share, +1, tweet!

marți, 15 februarie 2011

Crispy strips

Salutare oameni buni,
Azi am stat doua ore și jumătate în bucătărie, deoarece cam bătea vântul prin frigider pe la noi, m-am hotărât sa fac și ceva rapid de "ciugulit", dar și ceva sa acopere câteva zile. 
Având un pui de pe la țară prin congelator, l-am dezghețat de aseară și azi l-am căsăpit în bucăți.
Am făcut din piept niște șnițele crocante, "crispy strips" cică se cheamă, iar din restul un borș simplu cu tăieței de casa.
Am dezosat pieptul de la pui și l-am tăiat fășii cam de 2-3 cm și le-am condimentat cu sare, piper și boia dulce amestecata cu iute, ca-mi place putina iuțeală.
Apoi am amestecat cu telul un ou cu câteva linguri de faina de grâu și putina apa pana s-a format o pasta ca de clătite în care vom înmuia fășiile de carne.
Ingredientul magic, care da gustul crocant sunt fulgii de porumb care i-am "tocat" un pic la blender.
 Am pus wok-ul la încins cu o cantitate generoasa de ulei și am așezat farfuriile în linie, în ordinea corespunzătoare pana la baia de ulei.
Am luat câte o bucata de carne, am înmuiat-o în amestecul de ou cu faina, iar apoi am tăvălit-o prin fulgii de porumb și am așezat-o în uleiul încins.
Când s-au copt pe ambele parți le-am scos pe o farfurie întinsă cu un șervețel pentru a absorbi excesul de ulei.
Si cam asta-i toată șmecheria. 
Sunt super bune cu maioneza cu usturoi sau ketchup și niște cartofi prăjiți alături, dar dacă țineți la silueta mai bine le mâncați goale :)
Succes și pofta mare!
Dacă v-a plăcut, vă rog lăsați un comentariu, dați like, share, +1, tweet!

joi, 10 februarie 2011

Mancare moldoveneasca

Salutare,
Neseara am facut un ospat cu o mancare moldoveneasca si nu se putea sa nu va fac nitcaiva poze sa admirati si voi bunatate de papica.
Am inceput cu carnaciori afumati trasi putin intigaie,
apoi in sucurile ramase de la carnati am crapat patru oua de tara prospete de la bunica.
Mamaliguta cu o lingura de crema de unt in compozitie, nu se putea sa lipseasca, asa ca am pus-o si pe ea in decor.
Apoi am format un platou cu toate,
la care am alaturat si un castron cu varza murata de-ti lasa gura apa.
Desi desert nu am servit neseara, va pun o poza cu unul facut sambata trecuta. Strudel cu fructe de padure cu o bila de inghetata de vanilie si pudrate cu putina scortisoara.
O seara faina!

sâmbătă, 5 februarie 2011

Batoane de cereale cu glazura de ciocolata

Salutare oameni buni,
Azi am facut un dulce, poate nu chiar necesar pentru ca amandoi am cam pus ceva kilograme si se mai apropie si un moment maret :), dar totusi l-am facut si vi-l impartasesc si voua.
Am incercat sa fac batoane de cereale cu o glazura de ciocolata pe deasupra. Zic "am incercat" pentru ca deserturile nu au fost niciodata punctul meu forte in bucatarie, am eu o problema cu cantitatile exacte la preparat :). Nu pot sa zic ca a iesit rau reteta, doar ca nu au iesit "tepene" ca niste batoane, sa se intareasca bine de tot. Probabil am pus un strop mai mult de miere, "I'm a sweet guy" :), dar ca si gust, sunt bestiale.
Am sa va dau reteta cum am gasit-o eu pe net, numai sa aveti grija la cantitati.
Am pus intr-un ibric cu fund gros la topit 200 g unt, 8 linguri de miere si 12 de zahar. Am lasat la foc mic pana s-au topit toate si s-au legat intr-un sirop. Atentie se amesteca pana nu mai simtim pe fundul vasului cristalele de zahar.
Apoi intr-o tava de sticla am varsat cam 500g de cereale asortate, mai multi fulgi de porumb ca-mi plac si ies mai crocante.
Apoi am varsat tot acel sirop peste ele si am amestecat foarte bine cat sa unga tot.
Cantitatea de cereale este relativa, se mai poate adauga daca observati ca la fundul vasului se mai lasa sirop suficient cat sa mai cuprinda inca o mana de cereale.
Apoi le-am intins uniform si am presat usor cat sa formeze un strat inchegat.
Am dat tava la frigider vreo 2 ore dupa care am topit doua ciocolati maricele (una cu lapte si una neagra) 
si le-am intins peste toata suprafata. Ciocolata care am avut-o avea in compozitie alune si migdale, deci cu atat mai bine, un plus de seminte alaturi de cereale.
Am mai dat inca vreo 2 ore la frigider si dupa aceea am sectionat cu cutitul circular pentru pizza.
Si asta a fost tot.
Daca v-a placut puteti incerca, poate voua o sa va iasa perfect. Astept concluzii :)

vineri, 4 februarie 2011

Jucarii noi

Salutare oameni buni,
Umblam zilele trecute pe net si zburand din web in web am dat peste o pagina, si anume a magazinului Kitchen Shop, http://www.pentrugatit.ro  Si frunzarind-o vreo jumatate de ora mi-a placut ce-am vazut si am decis sa fac o mica comanda de vreo 80 si ceva de lei (cu tot cu transport)
Azi dupa amiaza mi-a venit comanda de la ei cu "jucarelele" impachetate frumos si am zis sa vi le arat si voua. Este vorba de o cana filtranta pentru ceai si cafea de la Calve Spania
 un cleste de inghetata si doua dopuri cu picurator de la Vitesse France.
Calitatea mi se pare superioara celor din supermarketuri, iar preturile destul de asemanatoare poate chiar mai mici.
Comanda a fost livrata prin Fan Curier, nu au fost probleme. Deci recomand celor ce doresc sa-si utileze bucataria cat de cat cu lucruri de calitate, avand in vedere ca nu sunt prea multe de astfel de magazine online, sau cel putin eu nu stiu.
O seara faina si ne mai auzim...

marți, 1 februarie 2011

Un fel de ciorba radauteana

Salutare oameni buni!
Am cam absentat in ultima vreme cu publicatiile culinare, zic eu ca am avut un motiv intemeiat, o sa zic la momentul oportun despre ce este vorba, apropiatii stiu de ce :)
Dar sa revin la ce mi-am propus...neseara am facut o ciorba radauteana, un pic imbogatita, asa cum imi place mie. Poate unora nu o sa le para a fi ciorba radauteana, pentru ca probabil procedeul meu e un pic altfel decat  al altora. De aceea i-am zis "un fel de..." :)
Am pus una bucata piept de pui de tara impreuna cu doua bucati din partea superioara a pulpelor la fiert, cam 20 minute, apoi le-am scos la racit.
In apa care a ramas pe foc am pus o lingura de vegeta, vreo doi morcovi potriviti si o ceapa rosie, tocate toate marunt tare.
In timp ce legumele fierbeau, am jupuit toata carnita de pe oase, am taiat-o fidelute si am aruncat-o inapoi in oala la fiert.
Apoi intr-un mojar am aruncat la strivit cu sare de mare si putin ulei de masline extravirgin cativa catei de usturoi tocati, astfel incat sa se formeze un fel de mujdei. La fel, l-am varsat in oala.
In timp ce ciorba fierbea la foc mic mic, am luat cateva linguri bune de smantana grasa, am pus intr-un castron si am turnat cateva polonice de zeama fierbinte peste ea amestecand cu lingura pana nu mai era nicio cocoloasa de smantana. Astfel se evita efectul de "branzire" a smantanei. Altii mai pun si un ou batut in smantana, dar sincer mie imi place asa simpla.
Am varsat-o apoi in oala, am adaugat si cateva linguri de otet de mere si o mana de patrunjel prospat tocat. Am mai potrivit-o dupa gust cu sare, piper si ceva otet, lasata vreo 2-3 minute la foc mic cu capacul pus si gata a fost.
Aaa...am uitat sa spun ca am pus si niste teitei de casa inainte de smantana. Se poate si fara, dar erau la indemana gata facuti si era pacat.
A iesit super delicioasa. 
Recomand cu caldura sa incercati aceasta ciorba.

luni, 24 ianuarie 2011

Bulca la oala de lut

Tot am facut pana acum tot felul de painici cu diverse arome si forme, dar nu am facut niciodata in oala de lut. Iata ca a venit momentul de-am incercat si mi-a placut ce a iesit, s-a copt bine si uniform, iar fundul nu s-a ars deloc.
Am folosit reteta simpla de paine: 3 cani de faina 650, o cana si jumatate de apa calduta cu drojdie proaspata cat o nuca dizolvata in ea, o jumatate de lingurita de zahar, o lingurita cu varf de sare de mare gunjoasa si cam doua linguri de ulei de masline extravirgin.
Am amestecat toate acestea impreuna pana s-a format un aluat consistent
Apoi am luat o oala de lut rotunda cam 20 cm in diametru (mergea mai mare la cantitatea asta de aluat), am dat-o bine cu ulei si am bagat-o in cuptor 2-3 minute sa se incinga putin, apoi am pus aluatul in ea, l-am stropit bine cu faina si l-am lasat la dospit cam o ora, desi ar fi fost recomandat sa fie vreo 3-4 ore, iese painea mult mai buna si mai aerata.
Am bagat-o dupa aceea la cuptor si am lasat-o cam jumatate de ora la foc iute.
Si asta e rezultatul de dupa. O paine rustica si gustoasa.
O zi faina!

duminică, 23 ianuarie 2011

Un poll simplu si la subiect

Avand in vedere ca au trecut cateva luni de cand am deschis acest blog, as dori sa aflu parerile voastre cu privire le el si la continutul lui. 
De aceea am deschis un poll in subsolul paginii cu cateva intrebari si raspunsuri pro si contra. Acesta va tine pana la 31 martie anul curent si as avea rugamintea sa-l luati in considerare cand mai faceti o vizita.
Parerile voastre conteaza.
Va multumesc!

PS. Se pot selecta unul sau mai multe raspunsuri pentru a vota.
Print Friendly and PDF

Cautati dupa Etichete

retete simple retete rapide pizza mancare italiana retete cu legume felicitari deserturi retete cu pui retete cu orez salata paine de casa retete prajituri reteta aluat retete cu vita snacks sos de smantana aluat de pizza deserturi rapide mancare romaneasca pui la cuptor retete cu curcan retete cu porc mancare chinezeasca mancare traditionala mic dejun reteta de paste reteta omleta retete cu peste caramel cereale piure de cartofi reteta de supa aluat de paine bruschete concursuri glazura de ciocolata mamaliga mancare americana mancare turceasca penne pilaf retete cu ciuperci retete de post tortilla aperitiv carpaccio de somon chec aperitiv clatite gratar de porc hamburger inghetata kebab piure de avocado polenta pui cu smantana quiche retete retete cu spanac retete garnituri retete gustari reci salsa saratele smoothie sos de usturoi spaghetti supa supa crema tzatziki varza calita varza murata Ostropel de pui Sushi aluat de cozonaci aluat de saratele aluat de tarta ardei umpluti baclava baklava bors de pui branza cu smantana brezels brownie carnati de casa cheesecake chips ciabatta ciorba de varza ciorba de vita ciuperci prajite clatite americane cookies cornulețe couscous covrigi cozonaci cozonaci cu ciocolata crema de caramel crema de zahar ars creme desert creveti crispy bacon crispy strips cupcake curry dulceata ecuisine fasole batuta fasole cu carnati fasole frecata fast food fleur de sel gogosi gustare halvita cu nuci iahnie de fasole limonada maioneza maki makizushi mancare indiana mancare japoneza mancare libaneza mancare mexicana masina de paine mazare cu carnati muffins orez cu legume organe de pui ou poche pachetele cu branza pancakes pandispan paris parmentier paste carbonara pate de casa pate de pasare peste la gratar pigs in blankets piure pizza bianca pizza bolognese pizza cu mici pizza pe lipie placinta placinta cu varza pui gratinat quesadilla rasol de vitel reteta calzone reteta chiftelute reteta clatite reteta cu creier reteta papanasi reteta tocanita retete cu miel retete cu nuca retrospectiva risotto rulouri rulouri cu carnati salam de biscuiti salata caprese salata cu ton salata de ardei copti salata de fructe salata de sfecla salata de varza sandwich sarmale snitele de pui somon afumat sos pentru peste suc natural supa cu ciuperci supa de pui supa de vita tabouleh taietei de casa. tarta cu fructe tarta cu mere tarta cu rosii tocana de cartofi tocana de vitel tocanita lancashire tort tortellini turte de casa turte umplute varzari