sâmbătă, 18 septembrie 2010

O alta pizza...

 Dupa cum va ziceam de ieri mi-au ramas inca 2 portii de aluat de la foccacia si azi fiind weekend am avut timp sa fac una din primele mele mancaruri invatate si la care ma pricep cel mai bine, mai exact o pizza.
Dupa "pizza a la moi" si "pizza la grill" a venit randul la o alta pizza, dupa cum vor urma si altele, la fel de diferite, de fiecare data cu ingrediente in plus sau in minus, mai extravagante sau mai domestice. Ideea este ca o pizza este buna oricand si place oricui.


La aceasta am folosit: ciuperci, bacon, ardei iute, masline, ceapa, porumb si spanac congelat, iar ca branza am pus mozzarella, gorgonzola si cas de oaie pentru un gust mai rustic.
Am scos aluatul lasat peste noapte la frigider si l-am lasat la temperatura camerei cam 30 de minute, apoi l-am framantat un pic si l-am intins intr-o tava rotunda de pizza, am un cu sos(suc de rosii, ulei de masline, sare, piper, busuioc si oregano) peste care am inceput a aranja ingredientele.



Am dat-o la cuptorul incins, la foc mediu, timp de 15-20 minute, apoi am lasat-o la racit pret de 3-4 minute, am portionat-o si am servit-o. Pofta mare!

vineri, 17 septembrie 2010

Foccacia


Salut,
Cum e romanul obisnuit cu painea zilnica la orice mancare, am sa propun sa mai schimbam ritualul de a da fuga pana la magazin sau supermarket ca sa luam una bucata paine alba, imbibata cu tot felul de aditivi, trecuta prin cine stie cate maini mai mult sau mai putin curate. Propun prepararea ei in casa, mai ales daca aveti copii, va recomand cu tarie acest lucru, e simplu, sigur si puteti fi foarte creativi adaugand in ea cam tot ce va trece prin cap(ma refer la ierburi aromate, usturoi, condimente nu la altceva) oferindu-i mai multa savoare si arome mai neobisnuite in comparatie cu painea clasica romaneasca.
Una din aceste "paini" este vestita foccacia care este o paine italiana si care a inceput sa prinda din ce in ce mai mult si la noi in tara. Este aromata in special cu rozmarin, unii mai adauga si alte chestii cum ar fi cascaval, masline etc., dar mie unul imi place aceasta foccacia mai simpla, de forma rotunda, ca si aluatul de pizza, sa o pot taia in triunghiuri si sa nu fie prea groasa, si am facut in felul urmator:
-am luat 3 cani de faina alba (650 de preferat)
-am incalzit cam o cana si jumatate de lapte dulce cu care am dizolvat separat si 30g drojdie (un pic mai mult de jumatate de cubulet)
-am aruncat in faina cam o lingurita de sare de mare si 2 linguri de ulei de masline, o lingurita de busuioc si 3 catei de uturoi pisati

-apoi am amestecat toate acestea pana am obtinut un aluat, framantat cam 3-4 minute

-l-am pus untr-un castron invelit cu un prosop la loc caldut si l-am lasat sa creasca pana s-a dublat in marime.

Dupa vreo 45 minute, dupa ce a crescut si s-a facut pufos, am luat aluatul la framantat iar vreo 3-4 minute.


Daca altii fac o singura foccacia din cantitatea de aluat pe care am facut-o, eu am impartit-o in 3, doua din portii lasandu-le in pungute individuale la frigider pentru zilele urmatoare, ca sa le mananc proaspete.
In fine, am intins una din portii de aluat intr-o tava rotunda unsa cu putin ulei, am uns si aluatul si am lasat-o in gura cuptorului sa creasca cam 5 minute.


Coacerea a durat cam 20-25 minute la foc mediu, cand s-a colorat auriu pe deasupra am dat-o afara si am uns-o repede iar cu niste ulei de masline si am presarat niscaiva rozmarin uscat (era de preferat proaspat tocat, dar nu fu) si asta-i foccacia...
Pofta mare!

joi, 16 septembrie 2010

Spaghetti cu ciuperci in sos alb


Salut,
Au trecut cam multe zile de cand nu am postat ceva, asta pentru ca am fost un pic racit, desi nu prea e o scuza...dar iata ca azi am reusit sa am un pic de inspiratie. Nu e o reteta super noua cea pe care am facut-o azi, dar e super buna si merita incercata.




Ca si ingrediente, am folosit: jumatate de pachet de paste spaghetti, o ceapa potrivita, 3 catei de usturoi, vreo 5-6 ciuperci medii, o lingura de unt, jumatate de pahar de vin alb sec, cam 150ml de smantana dulce, cateva rondele fine de ardei iute rosu(pentru a aprinde un pic gustul), ulei de masline, sare, piper, cimbru, marar proaspat pentru decor. Optional se pot pune si cateva bucatele de branza fina cu mucegai, care eu unul o ador, in special am folosit Gorgonzola si Camembert, ca asta aveam prin frigider, dar putem pune si alte feluri de branza cu conditia sa se topeasca in sos.
Am inceput prin a pune pastele la fiert cu o lingurita de sare. Lasat la fiert dupa instructiunile de pe pachet.

Apoi am incins o tigaie cu un strop de ulei de masline, am tocat marunt ceapa si usturoiul si le-am aruncat in tigaie, ciupercile le-am taiat felii si le-am pus si pe ele la facut, peste toate am adaugat vinul, am lasat cateva minute sa scada, iar pe urma untul si apoi smantana si-au facut si ele aparitia.





Am amestecat bine, am adaugat bucatelele de branza si lasat sa bolboroseasca cateva minute pana s-a  topit si s-a ingrosat nitel sosul meu.
La sfarsit am scurs pastele si le-am aranjat in centrul farfuriei, peste care am pus cateva linguri din sosul cu ciuperci, apoi am ornat cu marar. Si cam atat...Pofta buna va zic!
Print Friendly and PDF

Cautati dupa Etichete

retete simple retete rapide pizza mancare italiana retete cu legume felicitari deserturi retete cu pui retete cu orez salata paine de casa retete prajituri reteta aluat retete cu vita snacks sos de smantana aluat de pizza deserturi rapide mancare romaneasca pui la cuptor retete cu curcan retete cu porc mancare chinezeasca mancare traditionala mic dejun reteta de paste reteta omleta retete cu peste caramel cereale piure de cartofi reteta de supa aluat de paine bruschete concursuri glazura de ciocolata mamaliga mancare americana mancare turceasca penne pilaf retete cu ciuperci retete de post tortilla aperitiv carpaccio de somon chec aperitiv clatite gratar de porc hamburger inghetata kebab piure de avocado polenta pui cu smantana quiche retete retete cu spanac retete garnituri retete gustari reci salsa saratele smoothie sos de usturoi spaghetti supa supa crema tzatziki varza calita varza murata Ostropel de pui Sushi aluat de cozonaci aluat de saratele aluat de tarta ardei umpluti baclava baklava bors de pui branza cu smantana brezels brownie carnati de casa cheesecake chips ciabatta ciorba de varza ciorba de vita ciuperci prajite clatite americane cookies cornulețe couscous covrigi cozonaci cozonaci cu ciocolata crema de caramel crema de zahar ars creme desert creveti crispy bacon crispy strips cupcake curry dulceata ecuisine fasole batuta fasole cu carnati fasole frecata fast food fleur de sel gogosi gustare halvita cu nuci iahnie de fasole limonada maioneza maki makizushi mancare indiana mancare japoneza mancare libaneza mancare mexicana masina de paine mazare cu carnati muffins orez cu legume organe de pui ou poche pachetele cu branza pancakes pandispan paris parmentier paste carbonara pate de casa pate de pasare peste la gratar pigs in blankets piure pizza bianca pizza bolognese pizza cu mici pizza pe lipie placinta placinta cu varza pui gratinat quesadilla rasol de vitel reteta calzone reteta chiftelute reteta clatite reteta cu creier reteta papanasi reteta tocanita retete cu miel retete cu nuca retrospectiva risotto rulouri rulouri cu carnati salam de biscuiti salata caprese salata cu ton salata de ardei copti salata de fructe salata de sfecla salata de varza sandwich sarmale snitele de pui somon afumat sos pentru peste suc natural supa cu ciuperci supa de pui supa de vita tabouleh taietei de casa. tarta cu fructe tarta cu mere tarta cu rosii tocana de cartofi tocana de vitel tocanita lancashire tort tortellini turte de casa turte umplute varzari