Salutare!!!
Dupa cum am promis, astazi o sa va prezint o pizza facuta de mine. Nu are un nume cum nicio pizza facuta de mine nu are nume, o "alcatuiesc" din ce am in frigider si cu ce mi-a manca la momentul respectiv, singurele componente care raman neschimbate sunt aluatul, sosul si mozzarella (foarte rar cascaval, doar daca nu am altceva).
Asa...sa incepem cu aluatul...eu unul fac aluatul in modul clasic, cum se face si cel de paine cu mici adaugiri. Pentru o pizza cam de 30cm se face un aluat din o cana de faina (parerea mea e ca nu e important tipul, eu unul folosesc orice tip), un sfert de cubulet de drojdie de 50g(pusa la crescut cu sare, zahar si cam 100ml apa calduta sau lapte caldut), o lingurita de sare, una de zahar, doua linguri de ulei, optional eu ii mai adaug usturoi tocat si pisat in ulei sau praf(daca am), apoi oregano sau cimbru(proaspat tocat sau uscat faramitat). Se amesteca toate ingredientele intr-un bol cu o furculita pana omogenizeaza si se formeaza coca, se presara faina pe masa sau tablie si se framanta cateva minute, iar apoi se pune inapoi in bol cu un prosop curat deasupra la crescut intr-un loc cald cam o ora. De preferat, daca nu va grabiti, ca sa iasa aluatul mai fraged puneti-l vreo ora si la frigider intr-o punga, dupa ce a mai fost inca odata framantat. Cand il scoateti(sa fie cam cu 30min inainte de folosire) se mai framanta odata si se intinde in tava unsa cu ulei.
Sosul eu il fac destul de simplu: sos de rosii (de preferat rosii in bulion), sare, piper, zahar, oregano, busuioc, usturoi (pisat sau praf) si un strop de ulei.
La partea de topping tin sa fac cateva atentionari, ca multi zic, mai ales la noi la romani care zic: "sa fie frate ca e deunde!", nu se incarca pizza!!!ca iese placinta dupa aia, iar aluatul la fel trebuie intins la o grosime de 3-4mm maxim, ca se mai umfla la copt si iese turta...deci se intinde aluatul bine iar ingredientele rasfirate. O alta chestie, nu se toaca marunt tare carnita si celelalte "piese", legumele se fac fasii cam de 5mm, salamul, kaiserul etc se taie in felii subtiri de tot(puteti cere feliate la magazin) si se rup cu mana. Cam atat cu atentionarile :), restul tine de imaginatia voastra. La topping se poate pune cam orice va place, eu unul folosesc: porumb congelat, uneori ceapa verde tocata sau ceapa "veche" tocata pestisori, gogosari in otet sau in sos de rosii(ideal), ardei gras, ciuperci(la cutie sau proaspete), masline, felii de rosii taiate subtiri, kaiser, salam, sunca, bacon, piept de pui condimentat (niciodata sec, fiert sau crud)etc. se mai poate cu peste (ton, somon afumat, ansoa etc.), capere si alte bazaconii...
Un comentariu:
Eu faceam aluatul din prea multa faina si ramaneam cu bucati care sfarseau ori imediat la gunoi, ori dupa ce stateau o vreme in frigider. Acum am cantitatile pt o singura pizza, MULTUMESC!
Trimiteți un comentariu