Salutare dragilor,
A venit vremea să mai prezint o rețetă din cele care nu credeam vreodată că voi reuși să o fac, și aici vorbesc de sărmăluțe din carne de porc în foi de varză murată.
Umplutura acestor sărmăluțe, care este cel mai important element, este foarte versatila, poate fi utilizata și cu foi de vita de vie sau la alte mâncăruri, cum ar fi ardeii umpluți sau roșii umplute.
Si carnea de porc poate fi înlocuită, de asemeni, cu pui sau curcan, însă la tocarea prin mașină trebuie adăugată și putină grăsime animală pentru ca rezultatul final să fie gustos și fraged, nu fad și uscat.
Ca și lista de ingrediente, deși nu e bătută în cuie, vă trebuie asa:
pentru aproximativ 30-40 de bucăți (în funcție de mărime)
o varza murată cu foi cât mai netezi și mai mari
1 kg de carne de porc un pic grăsuță, tocată
2-3 cepe măricele
2-3 morcovi potriviți
o rădăcina de pătrunjel
o bucată de țelină (aprox. 100 g)
100 g orez
150 ml suc de roșii sau bulion diluat + vreo 100 ml pentru fierbere
100-150 g kaiser
Cimbru uscat, sare, piper...
Pentru început, se pune varza murată într-un vas cu apă, la desărat. Ca și timp, eu o las peste noapte, dar e indicat sa schimbați apa măcar de doua ori în acest timp.
Compoziția se prepara astfel:
legumele se toacă sau se rad cât mai mărunt posibil, apoi într-o tigaie cu capac, încinsă cu putin ulei sau untură, le înăbușim putin după care adaugăm și orezul. Il amestecăm cu legumele un minut cât să devina lucios, apoi adaugăm bulionul, cimbru și asezonăm cu sare și piper.
Când legumele s-au înmuiat, se dă tigaia deoparte și se lasă să se răcească putin, după care amestecăm tot conținutul cu carnea tocată. Se amestecă bine pană devine o compoziție omogenă si păstoasă.
Atenție! Am văzut multe persoane care pun ou în aceasta compoziție și este greșit. Oul leagă compoziția și nu dorim acest lucru. Sărmăluța trebuie sa fie frageda și sfărâmicioasă, singurul lucru care o leagă este orezul și împachetarea în foaia de varza. De asemeni, nu exagerați cu orezul, pentru ca prea mult orez în compoziție, va da aspritate și senzație de uscăciune umpluturii după coacere.
Se trece la pasul următor și anume împachetarea, după ce în prealabil am scos varza din apă și am pregătit frunzele (îndepărtare de pe cotor și eliminarea nervurii centrale). Aici sunt două feluri de împachetare:
*prima - se pune o lingură de umplutură într-un capăt al foii, se rulează odată, se aduc lateralele în interior, iar apoi se rulează pană la capăt
*a doua - se pune o lingura de umplutură într-un capăt al foii, se rulează pană la capăt, iar ținând ruloul format în mană, se îndeasă cu degetul capetele în interiorul ei.
Sper că s-a înțeles ceva... :)
In oala, înainte de a așeza sarmalele, acele nervuri scoase din frunza de varza se toacă grosier și se pun la fundul oalei. Acest lucru va împedica prinderea sarmalelor de fundul vasului.
Intre straturile de sarmale se așează felii de kaiser sau bacon afumat și se presară putin suc de roșii și cimbru uscat.
La final, pe deasupra mai presărăm putină varză tocată și punem apă pană începe să se zărească printre sarmale, nu punem prea multă căci la fierbere va da în foc. Punem capacul și dăm la foc mediu spre mic sa fiarbă minim două ore.
Pentru un rezultat optim este de preferat să folosiți o oală de fontă sau oală de lut, însă oala de lut trebuie ținută în apă cu 30 de minute înainte de folosire, iar în acest vas coacerea sarmalelor se va face la cuptor, nu pe aragaz.
După două ore se scoate o sărmăluță și se verifica textura, dacă este prea aspră, se mai lasă 30 minute la fiert.
Succes!
Dacă v-a plăcut, vă rog lăsați un comentariu, dați like, share, +1, tweet!