marți, 10 februarie 2015

Maki sau Sushi

Salutare, 
Tot am postat poze pe pagina de Facebook a blogului cu aceste rulouri japoneze numite de mulți Sushi sau Maki, care de fapt se numesc Makizushi și bănuiesc că ați dori să știți cum se fac.
Poate că la noi în țară nu prea se obișnuiește să se mănânce pește crud, dar în țările occidentale este o delicatese destul de scump plătită.
Partea cea mai importantă a acestui preparat stă în ingrediente, care trebuie să fie foarte proaspete, iar orezul de bună calitate (cu bob rotund), de preferat orez special destinat acestui preparat. 
Dar să începem cu începutul. 
În prima fază se pune orezul la fiert, clătit foarte bine înainte, iar proporția apă/orez este o cană de apă la o cană de orez. Focul la minim, iar vasul acoperit. 
Veți observa după vreo 30 minute că orezul a absorbit toată apa și aproape s-a dublat în volum. Se gustă și dacă încă se simte putin al dente se mai lasă vreo 5 minute deoparte cu capacul pus. Aburul și căldura reziduala îl va face cum trebuie.
După ce s-a răcorit puțin, se stropește cu un dressing făcut din 4 linguri oțet de orez, 2 lingurițe de zahăr și o jumătate de linguriță de sare (pentru 500 g orez), apoi se amesteca bine cu o lingura de lemn pana devine lipicios.
In timp ce orezul fierbe putem prepara "umplutura", aici se poate folosi somon, ton, creveți, avocado, surimi, castraveți. Acestea se curata și se taie în fășii. 
Apoi trecem la partea a doua, care este asamblarea. Aici va trebuie un preș din bete de bambus învelit în folie alimentara. Se ia o mana de orez și se întinde pe jumătate din foaia de alga, sa aibă o grosime de 3-4 mm, apoi se așează fășiile cam pe la mijlocul orezului și se rulează ferm.
Animația de imagini de mai jos cred ca explica mai bine procedeul.
In mod normal, un rulou se face cam din jumătate de foaie, restul se taie cu un foarfec și se folosește la următoarea. Ele se pot lipi intre ele umezind putin capetele cu apa.
In final, când ruloul s-a format, se taie în bucăți de lățimea unui deget, cu un cuțit foarte bine ascuțit, iar ca sa nu se lipească orezul pe cuțit, eu am găsit soluția convenabila de a unge lama cu putin sos de soia pe ambele parți.
Si asta e tot...se servește apoi cu sos de soia dulce, wassabi și
ghimbir murat.
Succes!

Cautati dupa Etichete

retete rapide retete simple pizza mancare italiana retete cu legume felicitari retete cu pui deserturi salata paine de casa retete cu orez retete prajituri retete cu vita reteta aluat snacks sos de smantana aluat de pizza mancare romaneasca pui la cuptor retete cu curcan retete cu porc mancare chinezeasca mancare traditionala mic dejun reteta de paste reteta omleta retete cu peste caramel cereale deserturi rapide piure de cartofi reteta de supa aluat de paine bruschete concursuri glazura de ciocolata mamaliga mancare americana mancare turceasca penne pilaf retete de post tortilla aperitiv carpaccio de somon chec aperitiv clatite gratar de porc hamburger inghetata kebab piure de avocado polenta pui cu smantana quiche retete cu ciuperci retete cu spanac retete gustari reci salsa saratele smoothie sos de usturoi spaghetti supa supa crema tzatziki varza calita varza murata Ostropel de pui Sushi aluat de cozonaci aluat de saratele aluat de tarta ardei umpluti baclava baklava bors de pui branza cu smantana brezels brownie carnati de casa cheesecake chips ciabatta ciorba de varza ciorba de vita ciuperci prajite clatite americane cookies cornulețe couscous covrigi cozonaci cozonaci cu ciocolata crema de caramel crema de zahar ars creme desert creveti crispy strips cupcake curry dulceata ecuisine fasole batuta fasole cu carnati fasole frecata fast food fleur de sel gustare halvita cu nuci iahnie de fasole limonada maioneza maki makizushi mancare indiana mancare japoneza mancare libaneza mancare mexicana masina de paine mazare cu carnati muffins orez cu legume organe de pui ou poche pachetele cu branza pancakes pandispan paris parmentier paste carbonara pate de casa pate de pasare peste la gratar pigs in blankets piure pizza bianca pizza bolognese pizza cu mici pizza pe lipie placinta placinta cu varza pui gratinat quesadilla rasol de vitel reteta calzone reteta chiftelute reteta clatite reteta cu creier reteta papanasi reteta tocanita retete retete cu miel retete cu nuca retete garnituri rulouri rulouri cu carnati salam de biscuiti salata caprese salata cu ton salata de ardei copti salata de fructe salata de sfecla salata de varza sandwich sarmale snitele de pui somon afumat sos pentru peste suc natural supa cu ciuperci supa de pui supa de vita tabouleh taietei de casa. tarta cu fructe tarta cu mere tarta cu rosii tocana de cartofi tocana de vitel tocanita lancashire tortellini turte de casa turte umplute varzari