miercuri, 14 martie 2012

Clatite cu dulceturi

Salutare dragilor,
Imi era pofta de ceva dulce aseara si ce altceva poti sa faci mai repede si mai bine decat niste clatite delicioase cu diverse dulceturi de pe la mama...
Compozitia este cea clasica, un ou, un varf de sare, doua linguri de zahar, o lingura de ulei, esenta de rom, niste coaja rasa de la o citrica, cam doua cani de lapte si faina cat sa lege totul la consistenta asemanatoare smantanei lichide.
 Tigaia trebuie sa fie bine incinsa si sa fie putin "transpirata" cu ulei. Cel mai bun este pulverizatorul, care se gaseste in comert.
Dupa aceea urmeaza "ungerea"...
cu dulceata de cirese amare si dulceata de nuci verzi...

apoi impaturirea si rularea...

S-aveti pofta!

duminică, 11 martie 2012

Paine simpla de casa

Salutare dragilor,
Weekendul asta am facut o paine, si ma mandresc cu ea, exact cum se mandrea cocosul cu margica :)
Este dintr-un aluat simplu, cu trei cani faina 000 si o cana faina integrala, un cub de drojdie proaspata Dr. Oetker dizolvat in apa calduta cu putin zahar, o lingurita de sare si o lingura sanatoasa de unt, topit ulterior.
Aluatul se framanta bine, apoi se lasa la dospit cam 30-40 de minute la loc ferit de curenti.
Dupa ce a crescut, se mai framanta odata bine, se da forma tavii, se cresteaza, apoi se pune in tava insa. 
Inainte de a da la cuptor se presara faina pe deasupra, pentru a prinde acel aspect de paine la vatra.
Lasam la cuptor vreo 40-50 de minute sau pana se face auriu pe deasupra.
Se lasa la racit si se taie cu un cutit zimtat, special pentru paine.
Pofta mare!

miercuri, 7 martie 2012

Spaghetti cu legume si afumatura

Salutare,
Astazi va arat cum sa preparati niste paste adevarate si sanatoase, cu legume si un pic de pastrama afumata. Va trebuie doar dovlecel, ardei gras rosu, masline, ceapa, usturoi, cateva feliute de pastrama de casa, un ou si o mana de cascaval ras.
Se toaca ceapa si usturoiul marunt si se pun la calit intr-o tigaie incinsa cu putin ulei, apoi adaugam si ardeiul gras taiat fasiute, pastrama taiata fidelute, maslinele fara samburi si dovlecelul facut fasii cu cutitul economic.
Dupa ce au fiert pastele, le scurgem si le punem peste legume, iar dupa aceea adaugam oul batut si mana de cascaval. Amestecam bine vreo 30 de secunde, dar atentie, se inchide focul in momentul in care adaugam oul pentru ca riscam sa se transforme in marmelada, in loc sa se formeze un sos cremos.
Cam asta e...simplu, delicios si sanatos. Si nu uitati, pastele fierte "al dente", nu ingrasa asa tare cum credeti, mai ales cele facute cu faina integrala.
Pofta mare!

luni, 5 martie 2012

Crema de zahar ars

Daca tineretul de astazi se rasfata cu tot felul de dulciuri si deserturi care mai de care mai sofisticate, pe vremea mea acesta era "on top of the list", bineinteles ca lista era destul de scurta avand in vedere posibilitatile care erau pe vremea aceea.
Asadar, crema de zahar ars am facut si eu zilele acestea, pentru prima data spre rusinea mea, dar cu siguranta nu ultima.
Prepararea este banala, iar ingrediente, destul de putine, 7 oua, 1 litru de lapte, 250g zahar+in jur de 100g pentru tapetat, estenta de vanilie.
Pentru inceput se pune cam 100g de zahar intr-o cratita la foc mic pana incepe sa se topeasca, apoi il intindeti pe toata suprafata rotind vasul.
PS. nu folositi cratita cu suprafata antiaderenta ca mine, ca nu o sa va iasa bine... :)
Odata intins zaharul topit, luati cratita de pe foc si lasati-o sa se raceasca, eventual se poate pune cu fundul in apa rece pentru a grabi procesul.
Apoi, intr-un bol, bateti ouale cu un fir de sare, adaugand pe rand apoi zaharul si esenta si laptele.
Acest continut se toarna in cratita cu zaharul topit si se da la cuptorul incins, la foc mic, pana se rumeneste pe margini si prinde culoare pe deasupra.
Dupa ce se scoate din cuptor, se lasa la racit, iar apoi se rastoarna pe un platou.
Asta e tot!
Aceasta este varianta "comunista" si cea care ne-o facea mama cand eram mici, dar sper data viitoare sa va arat cum se face in varianta originala, in castronele ceramice, care, mai exact se cheama "creme brulee" si se prepara un pic diferit.
O zi buna!

duminică, 4 martie 2012

Penne Bolognese

Salutare dragilor,
Azi va prezint o rețetă buna de paste penne cu un sos din amestec de carne tocata de porc și vita, simplu de făcut, precum majoritatea rețetelor mele postate
150-200g paste penne
200-300g de carne tocata
1/2 ardei gras rosu tocat
1/2 jumătate de ceapa tocata,
un cățel de usturoi tocat
o cana de suc de roșii sau bulion dizolvat în putina apa
sare, piper și putin oregano uscat.
Prima data facem sosul, pentru ca durează mai mult și se face cam asa: într-o crăticioară se călesc legumele cu putin ulei, apoi se adaugă carnea tocata fărâmițată. După un minut vărsăm peste, sucul de roșii și condimentam.
Apoi nu facem altceva decât sa amestecam din când în când, cât sa nu se ardă sosul la fundul vasului.
Înainte de a se termina sosul, cu 10-15 minute, punem pastele la fiert într-o oala cu apa clocotita, în care am pus o linguriță de sare.
După aproximativ 30-40 de minute în care a fiert sosul, iar pastele vreo 8-10 minute, se trece la asamblare. In cazul în care sosul vi se pare prea gros, puteți sa adaugați putin din apa în care au fiert pastele, asta ii va da un pic de consistenta catifelata sosului.
Pastele se scurg de apa și se pun înapoi în oala, iar peste ele adaugăm sosul cu carne. Amestecam bine și se servește cald. Putem adaugă și putin parmezan ras și câteva frunze de busuioc proaspăt. 
Simplu și delicios, o rețetă care o puteți face în jumătate de ora, când nu aveți alte alternative mai interesante.
Succes și pofta mare!

joi, 1 martie 2012

De martisor, pentru voi...

Cu ocazia sosirii zilei de 1 martie, va doresc tuturor numai zile insorite si pline de fericire alaturi de cei dragi si o primavara cat mai frumoasa.
Aceste fiind spuse, va mai astept pe blogul meu pentru a va bucura apropiatii cu retete mai gustoase si usor de preparat.
Sa fiti iubiti!

marți, 28 februarie 2012

Cartofi copti ...din copilarie

Salutare din nou,
Nu stiu cum a fost copilaria voastra, dar a mea a fost in mare parte la tara, la bunici, toate vacantele le petreceam mai mult acolo, iar iarna, fiind greu pe atunci cu snacks-urile, bunicul meu ne facea cartofi pe plita,  mai exact ii taia felii si ii lasa sa se dogoreasca pe plita, apoi ii serveam cu sare grunjoasa. Erau chiar buni si cat se poate de naturali, niste snacks-uri sanatoase.
Zilele trecute plimbandu-ma printr Selgros, am dat de niste jucarii interesante care mi-au completat inca un pic bucataria.
O razatoare universala,
 si un set de ustensile destul de complet dupa parerea mea, marca italiana.
Si avand acesta razatoare, m-am apucat sa fac acei cartofi de care va spuneam mai sus, numai ca in loc de plita taraneasca, am folosit o tigaie.
Au iesit ca un fel de chipsuri, exact ce mancam eu cand eram mic, pe uscat, fara ulei, fara nimic.
Oricum, incercati, o sa va placa. 
Si nu uitati, cartofii nu ingrasa asa tare daca sunt mancati simpli, fara alte asocieri.
O zi buna!

luni, 27 februarie 2012

Pizza de week-end

Salutare,
Week-end-ul acesta am avut pofte :), nu mai facusem demult tare o pizza. Si amfacut una exact cu ce aveam prin casa la momentul respectiv.
Asa ca am facut aluatul, iar ca sa nu ma mai repet va dau link-ul la reteta mea de aluat...
Am facut sosul din suc de rosii, cu un strop de ulei de masline, sare, piper, oregano, usturoi, si l-am intins pe aluat,
 apoi am presarat porumb dulce, niste ceapa taiata julienne, o jumatate de ardei kapia, cateva feliute de salam uscat cu alune si cateva felii de pastrama afumata.
 Stiu ca multi pizzari pun intai de toate branza, mie imi place sa o adaug la sfarsit, si am faramitat niste cas de vaca inchegat, care are cam acelasi gust si aceeasi consistenta cu mozzarella italiana.
Fiind nesarat acest cas, am presarat si un pic de sare si piper pentru gust, dar am si stropit cu un pic de ulei de masline ca sa nu iasa uscata.
Am bagat-o la cuptorul incins timp de 15 minute, pana s-a colorat pe margini.
A iesit foarte bine...
Pofta buna!

duminică, 26 februarie 2012

Suc natural proaspat stors

Salutare dragilor,
V-ati luat portia de sanatate pe azi?
Daca nu, va recomand un suc natural, prospat facut la storcator.
Am pus in el telina radacina, morcovi si mere.
Tot ce va mai trebuie este un storcator bun. Al meu e de la Carrefour, marca proprie, deci nu e cine stie ce.
A iesit foarte gustos si spumos, daca mai puneti si un cub-doua de gheata e si mai si...mai ales in zilele de vara toride, merge de minune.
Sa aveti o zi placuta de duminica!

duminică, 19 februarie 2012

Salata de fructe cu iaurt si inghetata

 Salutare,
Azi fiind in week-end, va propun o clipa de rasfat cu un desert simplu si rapid, delicios si savuros :), ca sa fie cu rima. 
Am facut un fel de salata de fructe, mai exact cu o banana, o portocala, doua kiwi, doua iaurturi cu fructe de 125g, si doi clesti de inghetata cu vanilie. 
 Tin sa mentionez ca aceste cantitati sunt pentru doua portii.
In doua castroane se varsa iaurturile, imprastiem fructele taiate cubulete, deasupra asezam cate o bila de inghetata, peste care radem cu razatoarea fina putina ciocolata.
Simplu si la obiect, fara prea multe vorbe :). S-aveti pofta!

vineri, 10 februarie 2012

Marea zapadeala

Salutare dragilor,
Mai traiti? Bineee... :)
Scriu acest post pentru ca m-am saturat de zapada!!!...nu stiu cum e la voi, care stati la casa, care la bloc, dar mie mi-a ajuns cu zapada si cu frigul de -23 de grade in fiecare dimineata la 6 jumate. Am noroc de o masinuta buna care nu m-a lasat niciodata la greu, altfel iarna aceasta ar fi fost un chin si mai mare.
Marele chin mi-a fost cu balconul, care, fiind neinchis, am adunat 10% din zapada din cartier
 si mi-a dat cateva zile de lucru cu forasul sau farasul, ca nici la 29 de ani nu stiu exact cum se scrie.
 Cam asa arata balconul meu horror, stratul de aproape jumate de metru de zapada.
Astept cu nerabdare vara, concediul, verdeata, legumele, fructele, si mai ales rosiile alea bune si gustoase aociate cu casul de oaie si alte nenumarate roade ale naturii pe timp de vara.
Sa aveti o seara faina si sa-mi spuneti-mi cum e la voi si mai ales daca sunteti de acord cu mine...

marți, 7 februarie 2012

Fasii de curcan cu cartofi si broccoli

Salutare dragilor,
Azi va propun ceva mai sanatos, ceva mai gustos, ceva "un pic" mai dietetic si care va va placea cu siguranta.
Reteta am inceput-o cu doua treburi deodata, si anume, am pus cartofii la fiert peste care am asezat si broccoli la sauna.
I-am fiert si respectiv aburit vreo 5-6 minute, apoi am clatit sub un jet de apa rece rece (ca este de unde pe vremea asta) ca sa oprim fierberea si sa nu devina faramiciosi.
Apoi intr-un wok topim putin unt si tavalim si cartofii si broccoli pentru vreo 30 de secunde, timp in care ii si asezonam cu sare, piper, iar peste cartofi punem si un fir de cimbru uscat.
Carnita de curcan...am taiati fasiute subtiri si am lasat-o vreo cateva ore inainte intr-un sos facut dintr-un sos dulce-acrisor chinezesc, sos de chilli, sos de soia si otet balsamic.
Apoi in wok aruncam o jumatate de ceapa tocata marunt si doi catei de usturoi, de asemeni tocati marunt, peste care asezam si carnea. Am uitat sa precizez ca wok-ul trebuie sa fie bine incins, astfel carnea nu dureaza mai mult de 2-3 minute sa se faca.
Cam asta este meniul meu de azi...care sper sa il imbratisati...merita.

Print Friendly and PDF

Cautati dupa Etichete

retete simple retete rapide pizza mancare italiana retete cu legume felicitari deserturi retete cu pui retete cu orez salata paine de casa retete prajituri reteta aluat retete cu vita snacks sos de smantana aluat de pizza deserturi rapide mancare romaneasca pui la cuptor retete cu curcan retete cu porc mancare chinezeasca mancare traditionala mic dejun reteta de paste reteta omleta retete cu peste caramel cereale piure de cartofi reteta de supa aluat de paine bruschete concursuri glazura de ciocolata mamaliga mancare americana mancare turceasca penne pilaf retete cu ciuperci retete de post tortilla aperitiv carpaccio de somon chec aperitiv clatite gratar de porc hamburger inghetata kebab piure de avocado polenta pui cu smantana quiche retete retete cu spanac retete garnituri retete gustari reci salsa saratele smoothie sos de usturoi spaghetti supa supa crema tzatziki varza calita varza murata Ostropel de pui Sushi aluat de cozonaci aluat de saratele aluat de tarta ardei umpluti baclava baklava bors de pui branza cu smantana brezels brownie carnati de casa cheesecake chips ciabatta ciorba de varza ciorba de vita ciuperci prajite clatite americane cookies cornulețe couscous covrigi cozonaci cozonaci cu ciocolata crema de caramel crema de zahar ars creme desert creveti crispy bacon crispy strips cupcake curry dulceata ecuisine fasole batuta fasole cu carnati fasole frecata fast food fleur de sel gogosi gustare halvita cu nuci iahnie de fasole limonada maioneza maki makizushi mancare indiana mancare japoneza mancare libaneza mancare mexicana masina de paine mazare cu carnati muffins orez cu legume organe de pui ou poche pachetele cu branza pancakes pandispan paris parmentier paste carbonara pate de casa pate de pasare peste la gratar pigs in blankets piure pizza bianca pizza bolognese pizza cu mici pizza pe lipie placinta placinta cu varza pui gratinat quesadilla rasol de vitel reteta calzone reteta chiftelute reteta clatite reteta cu creier reteta papanasi reteta tocanita retete cu miel retete cu nuca retrospectiva risotto rulouri rulouri cu carnati salam de biscuiti salata caprese salata cu ton salata de ardei copti salata de fructe salata de sfecla salata de varza sandwich sarmale snitele de pui somon afumat sos pentru peste suc natural supa cu ciuperci supa de pui supa de vita tabouleh taietei de casa. tarta cu fructe tarta cu mere tarta cu rosii tocana de cartofi tocana de vitel tocanita lancashire tort tortellini turte de casa turte umplute varzari