luni, 5 martie 2012

Crema de zahar ars

Daca tineretul de astazi se rasfata cu tot felul de dulciuri si deserturi care mai de care mai sofisticate, pe vremea mea acesta era "on top of the list", bineinteles ca lista era destul de scurta avand in vedere posibilitatile care erau pe vremea aceea.
Asadar, crema de zahar ars am facut si eu zilele acestea, pentru prima data spre rusinea mea, dar cu siguranta nu ultima.
Prepararea este banala, iar ingrediente, destul de putine, 7 oua, 1 litru de lapte, 250g zahar+in jur de 100g pentru tapetat, estenta de vanilie.
Pentru inceput se pune cam 100g de zahar intr-o cratita la foc mic pana incepe sa se topeasca, apoi il intindeti pe toata suprafata rotind vasul.
PS. nu folositi cratita cu suprafata antiaderenta ca mine, ca nu o sa va iasa bine... :)
Odata intins zaharul topit, luati cratita de pe foc si lasati-o sa se raceasca, eventual se poate pune cu fundul in apa rece pentru a grabi procesul.
Apoi, intr-un bol, bateti ouale cu un fir de sare, adaugand pe rand apoi zaharul si esenta si laptele.
Acest continut se toarna in cratita cu zaharul topit si se da la cuptorul incins, la foc mic, pana se rumeneste pe margini si prinde culoare pe deasupra.
Dupa ce se scoate din cuptor, se lasa la racit, iar apoi se rastoarna pe un platou.
Asta e tot!
Aceasta este varianta "comunista" si cea care ne-o facea mama cand eram mici, dar sper data viitoare sa va arat cum se face in varianta originala, in castronele ceramice, care, mai exact se cheama "creme brulee" si se prepara un pic diferit.
O zi buna!

duminică, 4 martie 2012

Penne Bolognese

Salutare dragilor,
Azi va prezint o rețetă buna de paste penne cu un sos din amestec de carne tocata de porc și vita, simplu de făcut, precum majoritatea rețetelor mele postate
150-200g paste penne
200-300g de carne tocata
1/2 ardei gras rosu tocat
1/2 jumătate de ceapa tocata,
un cățel de usturoi tocat
o cana de suc de roșii sau bulion dizolvat în putina apa
sare, piper și putin oregano uscat.
Prima data facem sosul, pentru ca durează mai mult și se face cam asa: într-o crăticioară se călesc legumele cu putin ulei, apoi se adaugă carnea tocata fărâmițată. După un minut vărsăm peste, sucul de roșii și condimentam.
Apoi nu facem altceva decât sa amestecam din când în când, cât sa nu se ardă sosul la fundul vasului.
Înainte de a se termina sosul, cu 10-15 minute, punem pastele la fiert într-o oala cu apa clocotita, în care am pus o linguriță de sare.
După aproximativ 30-40 de minute în care a fiert sosul, iar pastele vreo 8-10 minute, se trece la asamblare. In cazul în care sosul vi se pare prea gros, puteți sa adaugați putin din apa în care au fiert pastele, asta ii va da un pic de consistenta catifelata sosului.
Pastele se scurg de apa și se pun înapoi în oala, iar peste ele adaugăm sosul cu carne. Amestecam bine și se servește cald. Putem adaugă și putin parmezan ras și câteva frunze de busuioc proaspăt. 
Simplu și delicios, o rețetă care o puteți face în jumătate de ora, când nu aveți alte alternative mai interesante.
Succes și pofta mare!

joi, 1 martie 2012

De martisor, pentru voi...

Cu ocazia sosirii zilei de 1 martie, va doresc tuturor numai zile insorite si pline de fericire alaturi de cei dragi si o primavara cat mai frumoasa.
Aceste fiind spuse, va mai astept pe blogul meu pentru a va bucura apropiatii cu retete mai gustoase si usor de preparat.
Sa fiti iubiti!

marți, 28 februarie 2012

Cartofi copti ...din copilarie

Salutare din nou,
Nu stiu cum a fost copilaria voastra, dar a mea a fost in mare parte la tara, la bunici, toate vacantele le petreceam mai mult acolo, iar iarna, fiind greu pe atunci cu snacks-urile, bunicul meu ne facea cartofi pe plita,  mai exact ii taia felii si ii lasa sa se dogoreasca pe plita, apoi ii serveam cu sare grunjoasa. Erau chiar buni si cat se poate de naturali, niste snacks-uri sanatoase.
Zilele trecute plimbandu-ma printr Selgros, am dat de niste jucarii interesante care mi-au completat inca un pic bucataria.
O razatoare universala,
 si un set de ustensile destul de complet dupa parerea mea, marca italiana.
Si avand acesta razatoare, m-am apucat sa fac acei cartofi de care va spuneam mai sus, numai ca in loc de plita taraneasca, am folosit o tigaie.
Au iesit ca un fel de chipsuri, exact ce mancam eu cand eram mic, pe uscat, fara ulei, fara nimic.
Oricum, incercati, o sa va placa. 
Si nu uitati, cartofii nu ingrasa asa tare daca sunt mancati simpli, fara alte asocieri.
O zi buna!

luni, 27 februarie 2012

Pizza de week-end

Salutare,
Week-end-ul acesta am avut pofte :), nu mai facusem demult tare o pizza. Si amfacut una exact cu ce aveam prin casa la momentul respectiv.
Asa ca am facut aluatul, iar ca sa nu ma mai repet va dau link-ul la reteta mea de aluat...
Am facut sosul din suc de rosii, cu un strop de ulei de masline, sare, piper, oregano, usturoi, si l-am intins pe aluat,
 apoi am presarat porumb dulce, niste ceapa taiata julienne, o jumatate de ardei kapia, cateva feliute de salam uscat cu alune si cateva felii de pastrama afumata.
 Stiu ca multi pizzari pun intai de toate branza, mie imi place sa o adaug la sfarsit, si am faramitat niste cas de vaca inchegat, care are cam acelasi gust si aceeasi consistenta cu mozzarella italiana.
Fiind nesarat acest cas, am presarat si un pic de sare si piper pentru gust, dar am si stropit cu un pic de ulei de masline ca sa nu iasa uscata.
Am bagat-o la cuptorul incins timp de 15 minute, pana s-a colorat pe margini.
A iesit foarte bine...
Pofta buna!

duminică, 26 februarie 2012

Suc natural proaspat stors

Salutare dragilor,
V-ati luat portia de sanatate pe azi?
Daca nu, va recomand un suc natural, prospat facut la storcator.
Am pus in el telina radacina, morcovi si mere.
Tot ce va mai trebuie este un storcator bun. Al meu e de la Carrefour, marca proprie, deci nu e cine stie ce.
A iesit foarte gustos si spumos, daca mai puneti si un cub-doua de gheata e si mai si...mai ales in zilele de vara toride, merge de minune.
Sa aveti o zi placuta de duminica!

duminică, 19 februarie 2012

Salata de fructe cu iaurt si inghetata

 Salutare,
Azi fiind in week-end, va propun o clipa de rasfat cu un desert simplu si rapid, delicios si savuros :), ca sa fie cu rima. 
Am facut un fel de salata de fructe, mai exact cu o banana, o portocala, doua kiwi, doua iaurturi cu fructe de 125g, si doi clesti de inghetata cu vanilie. 
 Tin sa mentionez ca aceste cantitati sunt pentru doua portii.
In doua castroane se varsa iaurturile, imprastiem fructele taiate cubulete, deasupra asezam cate o bila de inghetata, peste care radem cu razatoarea fina putina ciocolata.
Simplu si la obiect, fara prea multe vorbe :). S-aveti pofta!

vineri, 10 februarie 2012

Marea zapadeala

Salutare dragilor,
Mai traiti? Bineee... :)
Scriu acest post pentru ca m-am saturat de zapada!!!...nu stiu cum e la voi, care stati la casa, care la bloc, dar mie mi-a ajuns cu zapada si cu frigul de -23 de grade in fiecare dimineata la 6 jumate. Am noroc de o masinuta buna care nu m-a lasat niciodata la greu, altfel iarna aceasta ar fi fost un chin si mai mare.
Marele chin mi-a fost cu balconul, care, fiind neinchis, am adunat 10% din zapada din cartier
 si mi-a dat cateva zile de lucru cu forasul sau farasul, ca nici la 29 de ani nu stiu exact cum se scrie.
 Cam asa arata balconul meu horror, stratul de aproape jumate de metru de zapada.
Astept cu nerabdare vara, concediul, verdeata, legumele, fructele, si mai ales rosiile alea bune si gustoase aociate cu casul de oaie si alte nenumarate roade ale naturii pe timp de vara.
Sa aveti o seara faina si sa-mi spuneti-mi cum e la voi si mai ales daca sunteti de acord cu mine...

marți, 7 februarie 2012

Fasii de curcan cu cartofi si broccoli

Salutare dragilor,
Azi va propun ceva mai sanatos, ceva mai gustos, ceva "un pic" mai dietetic si care va va placea cu siguranta.
Reteta am inceput-o cu doua treburi deodata, si anume, am pus cartofii la fiert peste care am asezat si broccoli la sauna.
I-am fiert si respectiv aburit vreo 5-6 minute, apoi am clatit sub un jet de apa rece rece (ca este de unde pe vremea asta) ca sa oprim fierberea si sa nu devina faramiciosi.
Apoi intr-un wok topim putin unt si tavalim si cartofii si broccoli pentru vreo 30 de secunde, timp in care ii si asezonam cu sare, piper, iar peste cartofi punem si un fir de cimbru uscat.
Carnita de curcan...am taiati fasiute subtiri si am lasat-o vreo cateva ore inainte intr-un sos facut dintr-un sos dulce-acrisor chinezesc, sos de chilli, sos de soia si otet balsamic.
Apoi in wok aruncam o jumatate de ceapa tocata marunt si doi catei de usturoi, de asemeni tocati marunt, peste care asezam si carnea. Am uitat sa precizez ca wok-ul trebuie sa fie bine incins, astfel carnea nu dureaza mai mult de 2-3 minute sa se faca.
Cam asta este meniul meu de azi...care sper sa il imbratisati...merita.

sâmbătă, 4 februarie 2012

Salata de ardei copti cu maioneza

Salutare,
Am revenit cu o reteta de salata asemanatoare celei de vinete numai ca am inlocuit vinetele cu ardeii. Este foarte usor de preparat si foarte consistenta, de evitat pentru cei cu colesterolul marit :).
Am facut maioneza din 4 albusuri de ou, 2 crude si 2 fierte, sare, ulei si o lingura de mustar. 
Apoi am tocat ardeii copti si am adaugat si albusurile de la ouale fierte.
Am amestecat totul si am mai asezonat si cu sare, piper si putin cimbru. Daca va place puteti adauga si usturoi sau ceapa, eu am pus doi catei de usturoi.
 Cam asta este...merge foarte bine cu paine prajita...
Un weekend placut!

miercuri, 1 februarie 2012

BlogGourmet by The Harbour


Salutare dragilor,
Stiu ca nu ne-am "auzit" demult, dar acum am nevoie de ajutorul vostru. 
M-am inscris in cursa BlogGourmet oferit de Restaurantul The Harbour si am nevoie de voturile voastre, mai exact la sectiunile: 
Cel mai bun blogger "retetar"
Cea mai buna fotografie de produs culinar finit (Food Porn)

Poate ca mai mult ca sigur nu o sa castig nimic, dar o sa apreciez fiecare efort din partea voasta in a ma vota.
Sa aveti o zi cat mai frumoasa in ciuda temperaturilor incremenitoare de afara!

duminică, 8 ianuarie 2012

Chiftelute de curcan la cuptor

 Salutare,
Va povesteam mai demult despre papanasii facuti la cuptor in loc de baie de ulei, ei iata ca am facut azi acelasi lucru cu parjolutele traditionale si au iesit foarte bine.
Compozitia este cea clasica, cu carne tocata, usturoi, verdeturi, o ceapa(data prin masina de tocat odata cu carnea), sare, piper, un strop de ulei daca folositi carne mai slaba si cam atat.
Eu am folosit pulpa din partea superioara, de la curcan, pe care am dezosat-o si am tocat-o. Este de evitat a se cumpara carne gata tocata din magazin, pentru ca nu stii ce iei sau nu stii cat de des este spalata acea masina de tocat.
Se amesteca ingredientele bine bine, cu mana, iar apoi formam chiftelutele de marimea unui ou turtit. Sa nu vi se para mari pentru ca ele mai scad.
De preferat este sa stea carnea amestecata inainte vreo ora-doua la frigider pentru a se patrunde aromele.
Se lasa la cuptor circa o ora la foc mediu spre mic, cat sa aiba timp sa se patrunda bine si sa iasa fragede.
 Este ideal sa folositi hartia de copt, in acest fel nu se mai foloseste nici ulei si nici nu o sa aveti de frecat la tava de cuptor.
S-aveti pofta!
O zi buna va doresc!

sâmbătă, 7 ianuarie 2012

Pizzomleta

Salutare dragilor si "la multi ani" inca odata,
Am revenit dupa sarbatorile cu mancare multa, cu bautura pe masura si cu mult triferment inghitit, rezultatul sarbatorilor...vreo cateva kilograme in plus la cantar si constiinta incarcata de atata trafic prin esofagul meu.
Nu revin cu retete de dieta, pentru ca nu prea cred in diete, doar in mancaruri pentru digestie usoara. 
Cea de astazi nu prea face parte din aceasta categorie, dar daca o serviti dimineata si fara paine, cum am facut eu acum, s-ar putea sa va tina foamea in frau ceva vreme si sa nu se depuna ceva consistent pe ici pe colea :)
Am numit-o "pizzomleta" pentru ca seamana cu o pizza, dar este o omleta, logic :P
Am pus in ea asa: 3 oua, mazare, morcov, masline kalamata, gogsari in otet, sunculita afumata, branza de capra la baton, smantana lichida, o lingurita de unt, sare si piper. Lista poate sa fie diferita in functie de ce aveti voi prin frigider sau ce va place sa puneti in plus sa in minus.
Intr-o tigaie am pus sunculita taiata fidelute sa se rumeneasca nitel si sa mai lase din grasime, peste care am adaugat si lingurita de unt. Dupa vre-un minut-doua am aruncat in tigaie si mazarea, mocovul, gogosarul tocat marunt si maslunele fara samburi.
Am batut ouale, am adaugat sarea, piperul si un strop de smantana lichida, am mai batut odata bine si am varsat totul peste ingredientele incalzite din tigaie.
Pe deasupra am rupt branza de capra, am dat focul la minim si am pus un capac sa fie bine acoperita.
Am lasat vreo 5-10 minute, este gata atunci cand oul este facut pe deasupra.
Daca folositi o tigaie antiaderenta de calitate o sa reusiti perfect sa asezati omleta pe farfurie.
 Este o omleta foarte reusita :)
Incercati-o! sigur o sa va placa.

duminică, 1 ianuarie 2012

La multi ani!

La multi ani dragilor!
Iata ca a mai trecut un an din viata mea si a noastra, a tuturor...imbatranim, dar devenim mai intelepti, mai invatati si poate mai fericiti. Viata ne ofera multe suisuri si coborasuri, dar cel mai important este sa fim optimisti si increzatori intr-un viitor mai bun, pentru noi si pentru urmasii nostri.
Eu unul va doresc din suflet ca in noul an sa reusiti sa realizati mult mai multe obiective propuse fata de anul precedent si sa aveti parte de mult mai multa bucurie si relaxare, pentru ca stresul ne omoara :)

Hai sa traiti si La multi ani inca o data!!!
Print Friendly and PDF

Cautati dupa Etichete

retete simple retete rapide pizza mancare italiana retete cu legume felicitari deserturi retete cu pui retete cu orez salata paine de casa retete prajituri reteta aluat retete cu vita snacks sos de smantana aluat de pizza deserturi rapide mancare romaneasca pui la cuptor retete cu curcan retete cu porc mancare chinezeasca mancare traditionala mic dejun reteta de paste reteta omleta retete cu peste caramel cereale piure de cartofi reteta de supa aluat de paine bruschete concursuri glazura de ciocolata mamaliga mancare americana mancare turceasca penne pilaf retete cu ciuperci retete de post tortilla aperitiv carpaccio de somon chec aperitiv clatite gratar de porc hamburger inghetata kebab piure de avocado polenta pui cu smantana quiche retete retete cu spanac retete garnituri retete gustari reci salsa saratele smoothie sos de usturoi spaghetti supa supa crema tzatziki varza calita varza murata Ostropel de pui Sushi aluat de cozonaci aluat de saratele aluat de tarta ardei umpluti baclava baklava bors de pui branza cu smantana brezels brownie carnati de casa cheesecake chips ciabatta ciorba de varza ciorba de vita ciuperci prajite clatite americane cookies cornulețe couscous covrigi cozonaci cozonaci cu ciocolata crema de caramel crema de zahar ars creme desert creveti crispy bacon crispy strips cupcake curry dulceata ecuisine fasole batuta fasole cu carnati fasole frecata fast food fleur de sel gogosi gustare halvita cu nuci iahnie de fasole limonada maioneza maki makizushi mancare indiana mancare japoneza mancare libaneza mancare mexicana masina de paine mazare cu carnati muffins orez cu legume organe de pui ou poche pachetele cu branza pancakes pandispan paris parmentier paste carbonara pate de casa pate de pasare peste la gratar pigs in blankets piure pizza bianca pizza bolognese pizza cu mici pizza pe lipie placinta placinta cu varza pui gratinat quesadilla rasol de vitel reteta calzone reteta chiftelute reteta clatite reteta cu creier reteta papanasi reteta tocanita retete cu miel retete cu nuca retrospectiva risotto rulouri rulouri cu carnati salam de biscuiti salata caprese salata cu ton salata de ardei copti salata de fructe salata de sfecla salata de varza sandwich sarmale snitele de pui somon afumat sos pentru peste suc natural supa cu ciuperci supa de pui supa de vita tabouleh taietei de casa. tarta cu fructe tarta cu mere tarta cu rosii tocana de cartofi tocana de vitel tocanita lancashire tort tortellini turte de casa turte umplute varzari