sâmbătă, 19 februarie 2011

Paine cu busuioc, mac si susan

Salutare oameni buni,
Aseara m-am apucat de framantat sa fac painita si am facut si o pizza, rimeaza nu? :)
In fine, o sa va arat cum am facut painica, iar in reteta urmatoare pizza, care a iesit un pic altfel de cum o faceam eu.
Asadar, reteta la aluat este urmatoarea: la 3 cani de faina (eu am folosit 650) se adauga o cana jumate de apa calduta sau lapte in care s-a dizolvat cam 30g de drojdie cu putin zahar, se mai adauga o lingurita cu varf de sare, una de busuioc uscat, si o lingura sanatoasa de untura de porc topita.
Aceasta reteta pentru mine este sfanta cand fac ori paine, ori pizza, pentru ca iese un aluat pufos la paine si semicrocant la pizza, daca s-ar adauga doar ulei de masline, iar aluatul de pizza il faceti subtire, iese ca un biscuit, cu untura, nu.
Dar sa continuam :), am lasat aluatul la crescut cam o ora pe calorifer acoperit cu un stergar curat,
iar apoi l-am luat la framantat pe masa cu faina din belsug cam 10 minute. 
Sa va dau un pont, ca sa nu se lipeasca aluatul de maini, cand il scoateti din bol puneti un strop de ulei peste el si dupa aceea incepeti sa-l framantati.
Am pus deoparte o bucata de aluat pentru pizza, iar la restul aluatului i-am dat o forma de franzela, l-am crestat si l-am asezat intr-o tava de paine, unsa in prealabil cu putin ulei. Am batut un ou si l-am vopsim cu un penson pe deasupra, iar apoi am presarat mac si susan din abundenta, cat sa acopere toata suprafata aluatului.
Am incins cuptorul si in acest timp am asezat tava intr-un loc cald timp de inca vreo jumatate de ora cat sa cresca inca odata.
L-am bagat in cuptor si l-am lasat cam 35-40 de minute la foc mediu.
A iesit o minunatie de paine. 
Merita sa incercati si voi!

joi, 17 februarie 2011

Tăieței de casa

Daca tot v-am povestit despre bors sa va zic cum am facut si taieteii astia :)
E reteta clasica de paste cu ou care poate s-o faca oricine, este simpla si dureaza cateva minute. In plus sunt mult mai gustoase decat pastele de la magazin ambalate si aluatul poate lua forma pe care o doriti dvs. in asa fel incat sa faceti orice reteta de paste va trece prin cap, deci nu doar taitei pentru bors.
Am pus intr-un bol cam o cana de faina de grau, peste care am crapat un ou si am mai adaugat si o lingurita de ulei si o jumatate de lingurita de sare.
Se amesteca cu o furculita si se mai adauga cate putina apa cat sa se formeze un aluat de o consistenta potrivita.
Se presara faina din abundenta peste el si se framanta cam 10 minute pana devine nelipicios.
Apoi il intindem bine cu sucitorul cat mai subtire, avand grija sa fie pudrat bine cu faina. Daca aveti masina de facut paste e si mai bine.
Apoi rulam foaia de aluat pudrand cu faina la fiecare rulare. Iar apoi taiem ruloul format cu cutitul la dimensiunea dorita. Dupa care mai aruncam o mana de faina peste si ii luam la scuturat pana se desfac si ii imprastiem bine de tot.
In functie de lungimea pastelor portionam fasia de aluat. Daca dorim paste mai scurte, injumatatim foaia de aluat pe lungimea ruloului.
De asemeni se pot da diverse forme geometrice, se poate folosi si cu umpluturi de carne, branza, etc.
Cam asa se fac pastele de casa, simplu si fara batai de cap.

miercuri, 16 februarie 2011

Borș de pui

Salutare,
Dupa cum am promis zilele trecute, azi va arat și borșul de pui cu tăieței de casa, făcut ieri după-amiaza.
Am luat bucățile de pui ramase, în special cele mai osoase care dau gust bun borșului și le-am pus la fiert într-o oala, cam 45 de minute, cu capacul pus pentru ca asa se fierb mai repede și facem și economie la gaz.
Nu uitați sa o spumați după câteva minute, altfel va ieși borșul tulbure și cu un gust ciudat.
Apoi am tocat o ceapa și doi morcovi mărunt și le-am pus în oala. Mai mergea și niște țelină și rădăcină de pătrunjel, dar nu aveam momentan, asa ca am lăsat fără, ca iese bun și asa.
Am condimentat cu sare, piper, putina vegeta și cam doua pahare de borș acru, iar apoi am aruncat și o mana buna de tăieței de casa proaspeți făcuți cu câteva clipe mai înainte.
Am pus capacul și am mai lăsat sa fiarbă câteva minute cât sa se facă tăiețeii, după care am aruncat și o mana de pătrunjel verde tocat mărunt.
Am pus capacul din nou, am oprit focul și am lăsat câteva minute acoperit cât sa se infuzeze aroma pătrunjelului.
Se mai verifica gustul încă odată, îl faceți după cum va place, mai acru, mai sărat, mai piperat, eu îl prefer și și și din toate ;)
Se servește cald, cu un ardei iute, de preferință.
Succes și spor!
Dacă v-a plăcut, vă rog lăsați un comentariu, dați like, share, +1, tweet!
Print Friendly and PDF

Cautati dupa Etichete

retete simple retete rapide pizza mancare italiana retete cu legume felicitari deserturi retete cu pui retete cu orez salata paine de casa retete prajituri reteta aluat retete cu vita snacks sos de smantana aluat de pizza deserturi rapide mancare romaneasca pui la cuptor retete cu curcan retete cu porc mancare chinezeasca mancare traditionala mic dejun reteta de paste reteta omleta retete cu peste caramel cereale piure de cartofi reteta de supa aluat de paine bruschete concursuri glazura de ciocolata mamaliga mancare americana mancare turceasca penne pilaf retete cu ciuperci retete de post tortilla aperitiv carpaccio de somon chec aperitiv clatite gratar de porc hamburger inghetata kebab piure de avocado polenta pui cu smantana quiche retete retete cu spanac retete garnituri retete gustari reci salsa saratele smoothie sos de usturoi spaghetti supa supa crema tzatziki varza calita varza murata Ostropel de pui Sushi aluat de cozonaci aluat de saratele aluat de tarta ardei umpluti baclava baklava bors de pui branza cu smantana brezels brownie carnati de casa cheesecake chips ciabatta ciorba de varza ciorba de vita ciuperci prajite clatite americane cookies cornulețe couscous covrigi cozonaci cozonaci cu ciocolata crema de caramel crema de zahar ars creme desert creveti crispy bacon crispy strips cupcake curry dulceata ecuisine fasole batuta fasole cu carnati fasole frecata fast food fleur de sel gogosi gustare halvita cu nuci iahnie de fasole limonada maioneza maki makizushi mancare indiana mancare japoneza mancare libaneza mancare mexicana masina de paine mazare cu carnati muffins orez cu legume organe de pui ou poche pachetele cu branza pancakes pandispan paris parmentier paste carbonara pate de casa pate de pasare peste la gratar pigs in blankets piure pizza bianca pizza bolognese pizza cu mici pizza pe lipie placinta placinta cu varza pui gratinat quesadilla rasol de vitel reteta calzone reteta chiftelute reteta clatite reteta cu creier reteta papanasi reteta tocanita retete cu miel retete cu nuca retrospectiva risotto rulouri rulouri cu carnati salam de biscuiti salata caprese salata cu ton salata de ardei copti salata de fructe salata de sfecla salata de varza sandwich sarmale snitele de pui somon afumat sos pentru peste suc natural supa cu ciuperci supa de pui supa de vita tabouleh taietei de casa. tarta cu fructe tarta cu mere tarta cu rosii tocana de cartofi tocana de vitel tocanita lancashire tort tortellini turte de casa turte umplute varzari