luni, 27 septembrie 2010

Meatballs

Salut,
Preparatul de azi facut de mine este "meatballs" sau parjolute ori chiftelute mai de pe la noi. Este un preparat simplu care se mananca in mai multe feluri si cu mai multe tipuri de garnituri. Eu le-am servit ca atare, ca asa se mananca la noi in Moldova (nu stiu in celelalte zone) de cand eram copil la mama acasa, cu paine si mustar.




Aceste chiftelute le-am facut cu carne de porc mai grasuta si carne de vita. Motivul pentru care se foloseste carne de porc mai grasuta e sa lege amestecul si da un gust mai bun.
Am luat carnea de vita si cea de porc si am dat-o prin masina de tocat impreuna cu cativa catei de usturoi, vreo doua cepe potrivite si o mana de marar cu patrunjel amestecat.
Apoi la sfarsit am luat o bucata de paine inmuiata in apa si stoarsa si am dat-o, la fel, prin masina de tocat sa "curete" resturile de carne si legume (asta e un secret de la mama), in plus da o fragezime aparte chiftelutelor.
Dupa ce am terminat de tocat se arunca condimentele peste compozitie. Eu am pus: sare, piper, cimbru, rozmarin, curry, un pic de boia de ardei iute, 2 oua si cam atat. Se ia la amestecat cu mana pana se formeaza un amestec omogen, dupa care se da la frigider vreo ora-doua.
Dupa ce s-a "odihnit" carnita se incinge o tigaie mai adanca (eu am folosit un wok) si se toarna o cantitate mai generoasa de ulei. Avantajul la wok este ca protejeaza imprejurimile aragazului de stropii de ulei.
Apoi se ia cate un pic din amestec si se formeaza niste "bile" de vreo doua degete in diametru pe care le scufundam usor in ulei (atentie la uleiul incins ca stropeste).


Cand se fac rumenii la culoare se scot pe o farfurie intinsa cu un servetel de hartie pentru a absorbi surplusul de ulei.

Se pot servi cu paste ("meatballs and pasta"), cu o garnitura de piure de cartofi sau cartofi prajiti sau pur si simplu cu paine si mustar.
Pofta mare!

duminică, 26 septembrie 2010

Fasole frecate

Azi va prezint o rețetă destul de veche în popor, dar foarte gustoasa și bogata în fibre și anume fasole frecate sau bătută, depinde cum știm fiecare aceasta denumire.
Rețeta e foarte simpla, singurul lucru care durează este fiertul fasolelor, dar exista și varianta mai comoda cu fasole la conserva gata fiarta ce trebuie doar putin încălzită în tigaie cu putin ulei.
Nu nu am avut fasole la conserva și am luat cam doua căni de fasole alba și le-am lăsat la fiert vreo 2 ore și ceva (după o ora de fiert am schimbat apa o data).
Dupa ce au fiert le-am scurs și le-am vărsat într-un bol.
Apoi am tocat o ceapa mica și vreo trei caței de usturoi și le-am pus peste ele, am mai pus și o linguriță de cimbru uscat, o linguriță de sare, piper măcinat, și cam doua linguri de ulei de măsline.
Apoi le-am luat la mixat
 
Se gusta la sfârșit pentru asezonare și se servește.
Se mai poate folosi în compoziție peste fasole și măsline negre fără sâmburi, ciuperci sau alte ingrediente, dar eu am preferat sa le las simple sa simt gustul de fasole din plin.
Bafta!

marți, 21 septembrie 2010

Clatite cu faina neagra


Salut,
Azi stateam prin bucatarie, cu pofta de "ceva bun" si-mi vin in gand niste clatite cu dulceata de visine (preferata mea, dulce-acrisoara). Si avand niste faina neagra de la "Baneasa"(ca sa stiti ca exista in supermarketuri) am luat la facut aluatul de clatite.
Am pus asa: cam 2 cani de lapte, 2 oua, 2-3 linguri de zahar, esenta de vanilie, un varf de sare, 2 lunguri de ulei, si cam 1 cana de faina neagra. Se pune laptele cu ouale si celelalte ingrediente, inafara de faina, intr-un bol si se bat putin cu mixerul, apoi in plaoie se adauga faina. Se va verifica cu un polonic consistenta aluatului, trebuie sa fie cam aceeasi ca si la smantana dulce, daca e prea groasa va iesi si clatita prea groasa si nu va avea un gust placut. Deci daca e prea groasa se mai adauga lapte, iar daca e prea subtire se mai adauga o lingura de faina.


Apoi incingem o tigaie antiaderenta cu o lingurita de ulei in mijloc si cu miscare elicoidala turnam un polonic de aluat incat sa se asterne uniform pe fundul ei. Lasam sa se faca la foc mediu si cand s-a maronit pe margine le intoarcem cu o spatula.

Clatitele cu faina neagra ies mai bune, nu stiu sa va spun de ce, dat au o alta consistenta si un gust putin mai diferit, plus ca faina neagra e mai sanatoasa, deoarece contine grau integral.
 
Spor la clatite!

PS. La sfarsit a iesit si un baby-pancake :)
Print Friendly and PDF

Cautati dupa Etichete

retete simple retete rapide pizza mancare italiana retete cu legume felicitari deserturi retete cu pui retete cu orez salata paine de casa retete prajituri reteta aluat retete cu vita snacks sos de smantana aluat de pizza deserturi rapide mancare romaneasca pui la cuptor retete cu curcan retete cu porc mancare chinezeasca mancare traditionala mic dejun reteta de paste reteta omleta retete cu peste caramel cereale piure de cartofi reteta de supa aluat de paine bruschete concursuri glazura de ciocolata mamaliga mancare americana mancare turceasca penne pilaf retete cu ciuperci retete de post tortilla aperitiv carpaccio de somon chec aperitiv clatite gratar de porc hamburger inghetata kebab piure de avocado polenta pui cu smantana quiche retete retete cu spanac retete garnituri retete gustari reci salsa saratele smoothie sos de usturoi spaghetti supa supa crema tzatziki varza calita varza murata Ostropel de pui Sushi aluat de cozonaci aluat de saratele aluat de tarta ardei umpluti baclava baklava bors de pui branza cu smantana brezels brownie carnati de casa cheesecake chips ciabatta ciorba de varza ciorba de vita ciuperci prajite clatite americane cookies cornulețe couscous covrigi cozonaci cozonaci cu ciocolata crema de caramel crema de zahar ars creme desert creveti crispy bacon crispy strips cupcake curry dulceata ecuisine fasole batuta fasole cu carnati fasole frecata fast food fleur de sel gogosi gustare halvita cu nuci iahnie de fasole limonada maioneza maki makizushi mancare indiana mancare japoneza mancare libaneza mancare mexicana masina de paine mazare cu carnati muffins orez cu legume organe de pui ou poche pachetele cu branza pancakes pandispan paris parmentier paste carbonara pate de casa pate de pasare peste la gratar pigs in blankets piure pizza bianca pizza bolognese pizza cu mici pizza pe lipie placinta placinta cu varza pui gratinat quesadilla rasol de vitel reteta calzone reteta chiftelute reteta clatite reteta cu creier reteta papanasi reteta tocanita retete cu miel retete cu nuca retrospectiva risotto rulouri rulouri cu carnati salam de biscuiti salata caprese salata cu ton salata de ardei copti salata de fructe salata de sfecla salata de varza sandwich sarmale snitele de pui somon afumat sos pentru peste suc natural supa cu ciuperci supa de pui supa de vita tabouleh taietei de casa. tarta cu fructe tarta cu mere tarta cu rosii tocana de cartofi tocana de vitel tocanita lancashire tort tortellini turte de casa turte umplute varzari