vineri, 11 iulie 2014

Covrigi cu sare si susan...sau brezels

Salutare,
Cand esti pe meleaguri straine te bantuie tot felul de pofte de acasa, una din ele mi-am realizat-o azi, nu are chiar acelasi gust, dar foarte aproape, si am sa va dezvalui si voua reteta, in caz ca va aflati in situatia mea sau aveti pofta de covrigi si nu aveti de unde sa ii cumparati.
Aluatul
400g faina alba
250ml apa calduta
o lingurita de drojdie
o lingurita de zahar
o lingurita de sare
25g unt topit
Aluatul se prepara cel mai bine la masina de paine sau cu un mixer-malaxor...se varsa in container sau in bol apa calduta cu zaharul si cu drojdia si se lasa 5 minute sa se activeze fermentii, apoi adaugam sarea si untul topit si pornim amestecarea adaugand treptat si faina. Se va forma aluatul si il vom malaxa timp de vreo 10-15 minute, pentru ca acesta sa devina pufos si foarte elastic.
Apoi lasam la dospit timp de o ora.
Prepararea
Impartirea aluatului se face in functie de grosimea care doriti sa o dati covrigului, iar in functie de grosime va fi si gradul de duritate sau "the crispyness". Daca doriti sa iasa ca ai mei, mai grasuti, pufosi la interior, i-am impartit in 8 parti egale, daca vreti mai subtiri si mai mici, faceti 10 sau 12 parti si asa mai departe.
Dupa ce i-ati format se vor introduce intr-o baie de apa oparita cu bicarbonat, proportia fiind 2 lingurite de bicarbonat la 4 cani de apa, aceasta le va da acea crusta si gust specific. Cand se ridica singuri la suprafata, se iau cu paleta si se pun in tava de cuptor.
Se pot sau nu unge cu albus de ou, daca ii vreti luciosi sau mati, dar pe un brezel adevarat se pune tot timpul cel putin sare grunjoasa plus alte seminte de care vreti sau aveti la indemana.
Se dau la cuptor la 200 grade pentru 30-40 minute sau pana cand va convine gradul de rumenire.
Si asta e tot! Enjoy! :)

sâmbătă, 3 mai 2014

Cornulețe cu aluat foietaj și nucă

Salutare, 
Am făcut această rețetă în fugă, am postat-o pe Facebook și acum mă întreabă lumea de rețetă. 
Și ca să nu supăr audiența, care e și așa mică, am zis să o postez. 
Este super simplă, vă trebuie un aluat foietaj care se unge cu unt, apoi se presară toată suprafața aluatului cu o cană de nucă, ce a fost amestecată înainte cu scorțișoară și zahăr brun după gust.
Apoi rulam aluatul destul de strâns și îl tăiem feliuțe cam de 2 cm, după care le așezăm în tavă cu fața în sus și le mai ungem pe deasupra cu puțin unt topit.
Dăm la cuptor cam 30 minute sau până vedem că s-a colorat frumos și asta e tot.
Poftă mare!


duminică, 13 aprilie 2014

Pulpe de pui in sos, la oala de fonta...

Salutare tuturor,
Iata ca am revenit cu o noua reteta frageda si suculenta, cum a iesit de altfel si carnita de pui care am facut-o azi.
Nu am avut pana acum oala de fonta, fiind destul de scumpa, iar bugetul tot timpul mic, am zis ca nu e o necesitate si tot am evitat sa cumpar. Mare greseala am facut!
Aceasta in care am facut azi reteta, am avut norocul sa o capat, deci nefiind noua, dar se zice ca vasele de fonta cu cat sunt mai uzate, cu atat sunt mai bune, si asa este. 
Am zis azi sa incerc sa gatesc ceva in ea si neavand altceva la indemana, decat niste pulpe de pui (vreo 10 la numar), am zis sa le fac intr-un sos.
Asa ca am inceput prin a incinge oala pe foc, unsa cu o lingura de untura de porc topita, peste care am asezat pulpele sa le "colorez" un pic. Dupa ce le-am intors pe toate partile, am dat pulpele afara, iar in ce s-a format pe fundul oalei am aruncat o ceapa mare tocata si vreo 4 catei de usturoi, la fel, tocati. I-am invartit vreo 30 de secunde prin oala, iar apoi am varsat peste, un pahar de bere si unul de suc de rosii, sare, piper, 2 frunze de dafin si 2 lingurite de ierburi de Provence.
Cand a inceput sa bolboroseasca sosul am reasezat pulpele in oala, am pus capacul si am dat la cuptorul incins la 150 de grade cam o ora si jumatate.
Cam asta a iesit in final...un sos foarte gustos, iar carnea cadea de pe pulpe la cat de frageda era.
 Va recomand cu caldura achizitionarea unei astfel de oale, chiar daca e putin mai scumpa, daca aveti grija de ea, se lasa mostenire. In plus, e foarte usor si sanatos de gatit in ea, iar mancarea iese frageda si gustoasa.
Am servit aceste pulpe cu o garnitura de piure din cartofi si morcovi, iar alaturi de tot am mai adaugat si niste castraveciori in otet.
O zi buna sa aveti!

duminică, 16 februarie 2014

Sectiune Noua pe Food, Quickly&Good - Retete de la prieteni


Salutare dragilor, 
Incep acest post prin a multumi fiecaruia dintre voi ca imi urmariti blogul.
Si ca sa il fac mai atractiv si interactiv am introdus, de astazi, o sectiune speciala, in care voi publica retetele facute de voi, reusite sau mai nereusite, nu conteaza, daca ati pus suflet in ele, gustul exista garantat!

Asa ca iesiti din anonimat si va invit sa ma acompaniati cu ideile voastre culinare.

Trimiteti retea sau retetele, daca aveti mai multe, pe adresa de mail: gaby.isro@gmail.com, impreuna cu descrierea (ingrediente, cantitati, mod de preparare, secrete) si macar o poza sau, de ce nu, un video (sau link la video) cu produsul.

La sfarsitul retetei voi publica numele si prenumele autorului sau nickname(porecla) + adresa de mail. Daca nu doriti acest lucru va rog sa specificati expres asta la sfarsitul mailului pentru a va respecta optiunea.

Link-urile la retete vor aparea si pe pagina de Facebook si Google+ a blogului.

Va doresc o duminica placuta si spor la gatit!

P.S. Daca nu e prea mare deranjul, va rog sa distribuiti link-ul acestei postari pe retelele de socializare unde sunteti inscrisi (Facebook, Twitter, Google+, MySpace etc.), poate aveti si prieteni/prietene care doresc sa-si publice retetele.

sâmbătă, 15 februarie 2014

Placinta cu varza

Salutare dragilor,
Sub influenta dorului de casa, am facut aceasta placinta, care place la multa lume, iar alta lume nici nu o suporta. Spun asta, pentru ca nici eu nu vroiam sa o vad cand mai mergeam pe la bunici pe la tara, insa acum nu ma mai satur de ea. 
Ingredientele nu sunt multe si deloc scumpe, poate de aceea este o reteta foarte populara la noi in tara.
Aluatul l-am facu cu:
380g faina alba
250ml apa calduta
o lingura buna de unt sau untura topita
o lingurita de zahar
o lingurita de sare
o lingurita de drojdie uscata
Puteti sa il faceti in masina de paine sau la mana, in felul urmator: in apa calduta se varsa sarea, zaharul drojdia si apoi faina, iar cand aluatul e aproape format, se toarna si untura sau untul topit. Se framanta bine vreo 15 minute si apoi se lasa in jur de o ora la crescut la loc ferit de curent si calduros.
Am observat ca daca il mai lasam cateva ore la frigider, devine mai fraged si mai usor de manevrat, peste noapte e si mai bine.
Dupa ce am facut aluatul, trecem la umplutura, care traditional este doar varza calita cu mirodenii, eu am decis sa o imbunatatesc putin, adaugand o ceapa rosie tocata, un catel de usturoi, o mana de costita afumata, si cateva ciuperci.
Varza murata sau acra cum se mai zice in alte zone ale tarii, se toaca marunt si se pune intr-un vas cu apa, pentru a mai scapa din sare si acreala. Apa o mai schimbam din cand in cand, in final cam dupa vreo 2-3 ore putem sa o stoarcem si sa o punem la calit. Dar inainte de a pune varza, calim putin costita afumata, apoi ceapa rosie, usturoiul si ciupercile, tocate marunt toate. Nu uitati sa condimentati cu sare, piper, cimbru si ce va mai place voua :) oricum, gustati in final, daca nu e bun de mancat asa, nu va fi bun nici in placinta.
Trecem la asamblare cu aluatul impartit in portii de marimea care o doriti, eu l-am facut in 3 parti, la cantitatile date.
Am intins aluatul foarte bine, pana ajunge la o grosime de maxim 3mm, o sa va dati voi seama la un moment dat cand e gata. Apoi ungem marginile cu ou batut si incepem sa imprastiem compozitia, care apropo, trebuie sa o lasati sa se racoreasca.
Rulam totul strans pana se formeaza niste cornuri ca in poza.
 Le ungem bine cu ou batut pentru luciu si rumeneala frumoasa, iar ca un bonus, presaram susan, mac sau chimen.
Da la cuptorul incins la 180-200 grade, cam 45 minute sau pana cand se rumenesc frumos.
In final trebuie sa arate asa.
Pofta mare si spor la gatit!

joi, 23 ianuarie 2014

Piure de cartofi cu avocado

Salutare dragilor,
Nu stiu daca va place piureul de cartofi, dar eu va arat azi o reteta care sigur va va face sa il incercati, macar din curiozitate, daca nu din placere.
Ma gandeam azi, in timp ce faceam de mancare, cu piure de cartofi bineinteles, ce-ar fi sa pun si un avocado in el. E gustos, e sanatos, n-are ce sa fie rau. Luasem un saculet la oferta si deja incepuse sa se coaca bine in cosul de pe dulap. 
Am pus la fiert doi cartofi de marime normala, curatati si taiati cubulete, ca sa fiarba repede. 
Cand cartofii au fiert, am taiat si avocado-ul in cubulete peste cartofii fierbinti si scursi de apa, bineinteles. Proportia cartofi/avocado este la latitudinea fiecaruia, in functie de cat de mult ii place acest fruct.
Atentie, daca veti cumpara avocado strict pentru acest piure, luati pe cei mai copti, sa intre degetul in ei.
Am pus un praf de sare, unul de piper si o lingurita de unt (se poate chia fara unt, pentru ca avocado-ul il inlocuieste foarte bine) si i-am luat apoi la pisat. Am adaugat si o ceasca de lapte, dar aici masura e dupa "feeling", trebuie pus cat sa iasa piureul cremos si compact, nu flescait si apos.
 Si apoi la amestecat vanjos cu telul, acesta sparge din cocoloase si da o textura cremoasa si aerata. 
Avocado-ul i-a dat piureului un gust mai "fresh" si o textura foarte matasoasa, diferita fata de cel simplu.
Intotdeauna gustati preparatul final pentru a fi asezonat corespunzator.
Pofta mare si astept parerile voastre aici pe blog, daca v-a placut sau nu.
O zi buna va doresc!

miercuri, 8 ianuarie 2014

Un fel de "Parmentier"...

Salutare dragilor si La multi ani pe anul asta,
Iata-ne si cu prima reteta din 2014 de care nu sunt chiar 100% multumit, pentru ca am facut-o in viteza si nu am studiat bine reteta inainte si am facut ceva diferit fata de cum trebuia, dar o voi relua si sper ca va iesi bine data viitoare.
Se numeste "Parmentier" in franceza sau "Shepherd's pie" in engleza, ma rog, asta am vrut sa iasa, nu a iesit chiar asa, dar totusi buna.
In tava in care am facut-o eu am folosit asa: 
vreo 6 pulpe de pui mai zdravene (in mod normal se foloseste carne de miel sau francezii folosesc mai mult carne de rata, facuta la foc mic vreo 4-5 ore)
vreo 4 cartofi albi marisori
un morcov
un catel de usturoi mare
o lingura de unt si un strop de lapte pentru piure
vreo 2-3 linguri de pesmet condimentat
Pentru inceput se curata si se taie cartofii si morcovul cubulete si se pun la fiert in apa cu sare, tot aici adaugam si catelul de usturoi. 
 Apoi condimentam pulpele si le prajim la foc mic in bere sau vin, intr-o tigaie cu capac, pana devin fragede si se desprind singure de pe os.
(Aici am gresit eu, trebuia facut un fel de ostropel mai gros din carnea asta, cu ceapa, usturoi, si niste legume verzi, gen mazare, fierte in vin rosu si bine condimentate)
Oricum principiul de asamblare e acelasi, se rupe carnea de pe os, se face piureul din cartofi cu morcov si usturoi, apoi se pun in straturi.
O ungem cu putin unt sau ulei si asezam fasiile de carne, apoi intindem piureul peste carne si presaram pesmet pe deasupra. Dat fiind ca eu doar am prajit carnea si nu am facut cu sos, a iesit putin cam seaca, nu cum trebuia.
Se poate acoperi cu o folie si pastrata in frigider pana la 2 zile, cand vrem sa o servim, o bagam la cuptor, la foc mediu pentu 20-30 minute.
Sper sa va fi inspirat cu acesta retea usor de facut.
Un an cu pofta mare va doresc!
Print Friendly and PDF

Cautati dupa Etichete

retete simple retete rapide pizza mancare italiana retete cu legume felicitari deserturi retete cu pui retete cu orez salata paine de casa retete prajituri reteta aluat retete cu vita snacks sos de smantana aluat de pizza deserturi rapide mancare romaneasca pui la cuptor retete cu curcan retete cu porc mancare chinezeasca mancare traditionala mic dejun reteta de paste reteta omleta retete cu peste caramel cereale piure de cartofi reteta de supa aluat de paine bruschete concursuri glazura de ciocolata mamaliga mancare americana mancare turceasca penne pilaf retete cu ciuperci retete de post tortilla aperitiv carpaccio de somon chec aperitiv clatite gratar de porc hamburger inghetata kebab piure de avocado polenta pui cu smantana quiche retete retete cu spanac retete garnituri retete gustari reci salsa saratele smoothie sos de usturoi spaghetti supa supa crema tzatziki varza calita varza murata Ostropel de pui Sushi aluat de cozonaci aluat de saratele aluat de tarta ardei umpluti baclava baklava bors de pui branza cu smantana brezels brownie carnati de casa cheesecake chips ciabatta ciorba de varza ciorba de vita ciuperci prajite clatite americane cookies cornulețe couscous covrigi cozonaci cozonaci cu ciocolata crema de caramel crema de zahar ars creme desert creveti crispy bacon crispy strips cupcake curry dulceata ecuisine fasole batuta fasole cu carnati fasole frecata fast food fleur de sel gogosi gustare halvita cu nuci iahnie de fasole limonada maioneza maki makizushi mancare indiana mancare japoneza mancare libaneza mancare mexicana masina de paine mazare cu carnati muffins orez cu legume organe de pui ou poche pachetele cu branza pancakes pandispan paris parmentier paste carbonara pate de casa pate de pasare peste la gratar pigs in blankets piure pizza bianca pizza bolognese pizza cu mici pizza pe lipie placinta placinta cu varza pui gratinat quesadilla rasol de vitel reteta calzone reteta chiftelute reteta clatite reteta cu creier reteta papanasi reteta tocanita retete cu miel retete cu nuca retrospectiva risotto rulouri rulouri cu carnati salam de biscuiti salata caprese salata cu ton salata de ardei copti salata de fructe salata de sfecla salata de varza sandwich sarmale snitele de pui somon afumat sos pentru peste suc natural supa cu ciuperci supa de pui supa de vita tabouleh taietei de casa. tarta cu fructe tarta cu mere tarta cu rosii tocana de cartofi tocana de vitel tocanita lancashire tort tortellini turte de casa turte umplute varzari