Salutare oameni buni,
Orezul este unul din ingredientele mele preferate, fie ca e vorba de pilaf, de orez cantonez, fie intr-un desert, este inlocuitorul ideal al painii si daca chinezii il mananca cu atata patos tre' sa fie bun pentru organism. :)
Dar eu am facut o reteta italiana cu inspiratie romaneasca si anume un risotto "imbogatit".
Reteta clasica si originala este cu ceapa, unt si parmezan, la care se adauga putin vin alb sec si supa de legume, peste, pui sau vita, putin cate putin pana capata o consistenta cremoasa, iar bobul ramanand intreg.
Ei eu unul am pus asa: ciuperci champignons, cateva fidelute de salam sasesc, ardei kapia, doi catei de usturoi, o jumatate de ceapa alba, cateva masline fara samburi si o mana de mix de legume congelate, mai exact morcov, mazare si alte verdeturi care nu le-am "dibuit". Pentru "udat" am pus jumatate de pahar de vin alb sec si cam 500ml de supa de pui.
Pentru inceput, intr-o tigaie incinsa cu putin ulei de masline, am pus vreo doua maini de orez (de preferat mai bunicel), si am amestecat pana s-a calit putin, cam 2-3 minute. Trebuie sa avut grija ca orezul sa fie acoperit bine cu ulei.
Intr-o tigaie separata am calit impreuna: ceapa, usturoiul, salamul si ciupercile, dupa care le-am aruncat peste orez si am varsat si jumatatea de pahar de vin alb.
Apoi am pus si mixul de legume,
maslinele si ardeiul kapia,
si am "udat" si cu putina supa cat sa le acopere.
De la inceputul si pana la sfarsitul retetei se amesteca continuu, altfel nu capata consistenta cremoasa si va deveni un pilaf sec.
Nu am mai condimentat decat cu putin piper, fiindca sare era destula in supa.
La sfarsit am dat prin razatoarea fina putin parmezan si cam atat fu.
A iesit delicios, cremos si avand in vedere ca nu se mananca cu paine vi-l recomand cu placere intr-o dieta, dar atentie la portii pentru ca si orezul contine carbohidrati :)
O seara faina!