duminică, 2 noiembrie 2014

Hamburgeri de casa

Salutare,
De mult am vrut sa prezint o reteta de hamburgeri, dar nu am avut ocazia, iar acum ca s-a ivit, iat-o! :)
Un hamburger de casa nu neaparat trebuie sa fie gras si dolofan, plin de E-uri, grasimi si tot feluri de elemente nesanatoase, iar totul incepe de la painita. Aluatul de painite de hamburger e cam acelasi ca acela de paine normala, pana la urma e acelasi lucru, nu? 
Eu in compozitia aluatului pun asa:
380g faina
250ml apa sau lapte caldut
o lingurita dedrojdie usacata sau proaspata
o lingurita rasa de zahar si una cu varf de sare
25g unt topit.
Vars apa sau laptele caldut cu drojdia si cu lingurita de zahar in masina de paine, iar dupa vreo 2-3 minute, cand drojdia incepe sa faca spuma, dau drumul la malaxor si adaug faina. Cand aluatul e aproape inchegat, adaug si untul topit. Las tot programul de malaxare, care dureaza cam 10 minute, apoi il las sa dospeasca timp de vreo ora.
Dupa dospire, impart aluatul in 4 parti si le dau forma mingii de tenis. Le asez in tava pe o hartie de copt si le las la crescut sub un prosop timp de inca o ora. 
Inainte de a le baga la cuptor le ung cu un ou batut cu un strop de apa si presar susan peste ele.
In mod normal, cam in 40 de minute la 180 de grade ar trebui sa se faca, dar aici depinde de cuptorul fiecaruia, asa ca trebuie urmarite cand devin rumene.
Cam asta a fost cu painitele, dar ca sa facem un hamburger bun, nu ne mai trebuie decat carne de vita tocata, salata, rondele de ceapa, un sos bun si o branza gustoasa.
Evitati sa cumparati carne de vita gata tocata sau mai ales hamburgeri congelati, ci luati o bucata frumoasa de carne si tocati-o acasa, adaugati un ou si niste ceapa tocata marunt, sare si piper si dati-le forma. 
Branza, evitati branza topita, folositi ceddar, cascaval sau chiar mozzarella. 
Sosul poate fi de la un ketchup de calitate sau un mustar bun, pana la sos de piper verde, sau iaurt cu chilli si usturoi. 
Aveți imaginația la îndemâna...folosiți-o!

Dacă v-a plăcut, vă rog lăsați un comentariu, dați like, share, +1, tweet!

vineri, 31 octombrie 2014

Cheescake

 Salutare tuturor,
Dupa cum stiti, sau nu stiti, eu nu prea ma dau in vant dupa prepararea deserturilor, de aceea pe blogul meu sunt foarte putine retete de dulciuri. Dar imi place macar sa incerc acele deserturi de baza, iar cheescake-ul cred ca e unul dintre ele. 
Sincer, nu am crezut ca o sa-mi iasa, dar iata ca a iesit, ba chiar foarte bun, din spusele consumatorilor domestici, de aceea va impartasesc si voua reteta pusa in practica de mine.
Ca si ingrediente va trebuie asa:
pentru blat: 150g de biscuiti digestivi, 85g de unt topit si cam o lingura de zahar brun.
pentru compozitie: 900g crema de branza, 250ml de smantana dulce 30%, 250g zahar, 3 linguri de faina, 3 oua+un galbenus, un varf de sare, o lingurita de zeama de lamaie, putina coaja de lamaie rasa, esenta de vanilie.
 Cum preparam...
Pentru inceput, va trebuie o forma de tort de aprox. 20 cm, cu perete detasabil. O ungem cu un strat usor de unt, iar pe fund asezam o foaie de copt decupata dupa forma tavii. Untul va face sa stea lipita hartia de vas si ii va proteja teflonul cand vom taia cheescake-ul.
Biscuitii ii bagam la blender sa ia textura pesmetului, apoi adaugam zaharul si untul topit si ii mai invartim o tura pentru omogenizare. Dupa care asezam mixtura in tava nuveland cu palma intr-un strat uniform. Dam tava pentru 5 minute la cuptor, la 150 de grade, apoi o scoatem, o lasam sa se raceasca si trecem la compozitie.
Intr-un bol mai mare varsam crema de branza si incepem sa o batem cu telul sau cu mixerul. Cand capata o consistenta cremoasa incepem sa adaugam ouale unul cate unul, zaharul si faina in ploaie, apoi restul ingredientelor.
Varsam compozitia in tava peste blatul de biscuiti, care s-a racit intre timp, si dam la cuptor la foc mediu spre mic, aproximativ 150 de grade, timp de vreo 40 de minute sau pana cand se coloreaza pe deasupra si compozitia devine ferma cand o clatinati.
Se lasa la racit in frigider peste noapte sau cel putin 2 ore inainte de a servi.
Ca si topping, puteti folosi ce va place, de la ciocolata, caramel, pana la fructe sau dulceturi.
Spor la treaba!

vineri, 5 septembrie 2014

Cotlet de porc la gratar cu Tabouleh

Salutare, 
Va ziceam in reteta trecuta ca instalasem un grill electric pe balcon si iata ca a venit vremea pentru alta reteta, cu inspiratie orientala, de aceasta data.
Despre carne si cum am preparat-o nu e mare lucru...marinata inainte, cu un amestec de: ulei de masline, un strop de zeama de lamaie, sare, piper si boia de ardei. Dupa minim 2-3 ore de marinare, pusa pe gratar.
Prepararea Tabouleh-ului se face in felul urmator: o cana de couscous (sau bulgur se mai cheama), se pune intr-un vas si se toarna o cana de apa fierbine peste el, lasandu-se cam 5 minute, pana absoarbe tot lichidul. Apoi, cu o furculita se amesteca bine pana se aereaza complet si nu mai raman bulgari.
 Peste el taiem 1-2 rosii, ceapa verde si o mana zdravana de patrunjel tocat. Stropim cu ulei de masline, zeama de lamaie, sare si piper, iar apoi amestecam bine de tot. Se mai poate adauga si ardei iute, daca va place putin mai picanta mancarea.
Pofta mare!

Print Friendly and PDF

Cautati dupa Etichete

retete simple retete rapide pizza mancare italiana retete cu legume felicitari deserturi retete cu pui retete cu orez salata paine de casa retete prajituri reteta aluat retete cu vita snacks sos de smantana aluat de pizza deserturi rapide mancare romaneasca pui la cuptor retete cu curcan retete cu porc mancare chinezeasca mancare traditionala mic dejun reteta de paste reteta omleta retete cu peste caramel cereale piure de cartofi reteta de supa aluat de paine bruschete concursuri glazura de ciocolata mamaliga mancare americana mancare turceasca penne pilaf retete cu ciuperci retete de post tortilla aperitiv carpaccio de somon chec aperitiv clatite gratar de porc hamburger inghetata kebab piure de avocado polenta pui cu smantana quiche retete retete cu spanac retete garnituri retete gustari reci salsa saratele smoothie sos de usturoi spaghetti supa supa crema tzatziki varza calita varza murata Ostropel de pui Sushi aluat de cozonaci aluat de saratele aluat de tarta ardei umpluti baclava baklava bors de pui branza cu smantana brezels brownie carnati de casa cheesecake chips ciabatta ciorba de varza ciorba de vita ciuperci prajite clatite americane cookies cornulețe couscous covrigi cozonaci cozonaci cu ciocolata crema de caramel crema de zahar ars creme desert creveti crispy bacon crispy strips cupcake curry dulceata ecuisine fasole batuta fasole cu carnati fasole frecata fast food fleur de sel gogosi gustare halvita cu nuci iahnie de fasole limonada maioneza maki makizushi mancare indiana mancare japoneza mancare libaneza mancare mexicana masina de paine mazare cu carnati muffins orez cu legume organe de pui ou poche pachetele cu branza pancakes pandispan paris parmentier paste carbonara pate de casa pate de pasare peste la gratar pigs in blankets piure pizza bianca pizza bolognese pizza cu mici pizza pe lipie placinta placinta cu varza pui gratinat quesadilla rasol de vitel reteta calzone reteta chiftelute reteta clatite reteta cu creier reteta papanasi reteta tocanita retete cu miel retete cu nuca retrospectiva risotto rulouri rulouri cu carnati salam de biscuiti salata caprese salata cu ton salata de ardei copti salata de fructe salata de sfecla salata de varza sandwich sarmale snitele de pui somon afumat sos pentru peste suc natural supa cu ciuperci supa de pui supa de vita tabouleh taietei de casa. tarta cu fructe tarta cu mere tarta cu rosii tocana de cartofi tocana de vitel tocanita lancashire tort tortellini turte de casa turte umplute varzari