sâmbătă, 24 martie 2012

Baklava

 Salutare dragilor,
Va place Baklavaua?
Eu cred ca da, chiar foarte mult, pentru ca n-am intalnit pe nimeni sa nu-i placa acest desert delicios oferit de   vecinii nostri turci.
 Eu am facut acest desert zilele astea si pot sa spun ca mi-a iesit destul de bine, de aceea vi-l arat si voua, poate va ispitesc sa-l faceti.
Va trebuie un pachet de foi de placinta, un pachet de unt de calitate (neaparat unt daca vreti sa iasa bun), cam doua cani de nuca/fistic/migdale macinate, o lingura de scortisoara si o cana de zahar. 
 Procedeul este unul banal, se unge tava cu untul topit, apoi se ia fiecare foaie si se unge, deasemeni, cu unt topit. Cand ajungem pe la jumatatea numarului de foi se presara nuca amestecata cu zaharul si scortisoara, apoi continuam cu asezatul foilor. Tot secretul consta in ungerea cu unt topit pe fiecare foaie.
 Dupa ce am terminat de asezat toate foile, cu un cutit bine ascutit taiem in forma in care dorim sa iasa, romburi sau patrate, apoi dam la cuptor cca. 20-30 de minute sau pana prinde culoare aurie pe deasupra.
 Siropul se face dintr-o cana de zahar si doua de apa, adaugand si un strop de esenta sau extract de vanilie si un pic de zeama de lamaie. Se amesteca intr-o olita pe foc pana da in clocot. Lasam sa se raceasca un pic si turnam peste baklavaua scoasa din cuptor.
Dupa ce s-a racit bine se poate servi. Ideal este sa stea o ora doua la frigider inainte, dar va spun ca nu mai apuca :)

miercuri, 14 martie 2012

Clatite cu dulceturi

Salutare dragilor,
Imi era pofta de ceva dulce aseara si ce altceva poti sa faci mai repede si mai bine decat niste clatite delicioase cu diverse dulceturi de pe la mama...
Compozitia este cea clasica, un ou, un varf de sare, doua linguri de zahar, o lingura de ulei, esenta de rom, niste coaja rasa de la o citrica, cam doua cani de lapte si faina cat sa lege totul la consistenta asemanatoare smantanei lichide.
 Tigaia trebuie sa fie bine incinsa si sa fie putin "transpirata" cu ulei. Cel mai bun este pulverizatorul, care se gaseste in comert.
Dupa aceea urmeaza "ungerea"...
cu dulceata de cirese amare si dulceata de nuci verzi...

apoi impaturirea si rularea...

S-aveti pofta!

duminică, 11 martie 2012

Paine simpla de casa

Salutare dragilor,
Weekendul asta am facut o paine, si ma mandresc cu ea, exact cum se mandrea cocosul cu margica :)
Este dintr-un aluat simplu, cu trei cani faina 000 si o cana faina integrala, un cub de drojdie proaspata Dr. Oetker dizolvat in apa calduta cu putin zahar, o lingurita de sare si o lingura sanatoasa de unt, topit ulterior.
Aluatul se framanta bine, apoi se lasa la dospit cam 30-40 de minute la loc ferit de curenti.
Dupa ce a crescut, se mai framanta odata bine, se da forma tavii, se cresteaza, apoi se pune in tava insa. 
Inainte de a da la cuptor se presara faina pe deasupra, pentru a prinde acel aspect de paine la vatra.
Lasam la cuptor vreo 40-50 de minute sau pana se face auriu pe deasupra.
Se lasa la racit si se taie cu un cutit zimtat, special pentru paine.
Pofta mare!
Print Friendly and PDF

Cautati dupa Etichete

retete simple retete rapide pizza mancare italiana retete cu legume felicitari deserturi retete cu pui retete cu orez salata paine de casa retete prajituri reteta aluat retete cu vita snacks sos de smantana aluat de pizza deserturi rapide mancare romaneasca pui la cuptor retete cu curcan retete cu porc mancare chinezeasca mancare traditionala mic dejun reteta de paste reteta omleta retete cu peste caramel cereale piure de cartofi reteta de supa aluat de paine bruschete concursuri glazura de ciocolata mamaliga mancare americana mancare turceasca penne pilaf retete cu ciuperci retete de post tortilla aperitiv carpaccio de somon chec aperitiv clatite gratar de porc hamburger inghetata kebab piure de avocado polenta pui cu smantana quiche retete retete cu spanac retete garnituri retete gustari reci salsa saratele smoothie sos de usturoi spaghetti supa supa crema tzatziki varza calita varza murata Ostropel de pui Sushi aluat de cozonaci aluat de saratele aluat de tarta ardei umpluti baclava baklava bors de pui branza cu smantana brezels brownie carnati de casa cheesecake chips ciabatta ciorba de varza ciorba de vita ciuperci prajite clatite americane cookies cornulețe couscous covrigi cozonaci cozonaci cu ciocolata crema de caramel crema de zahar ars creme desert creveti crispy bacon crispy strips cupcake curry dulceata ecuisine fasole batuta fasole cu carnati fasole frecata fast food fleur de sel gogosi gustare halvita cu nuci iahnie de fasole limonada maioneza maki makizushi mancare indiana mancare japoneza mancare libaneza mancare mexicana masina de paine mazare cu carnati muffins orez cu legume organe de pui ou poche pachetele cu branza pancakes pandispan paris parmentier paste carbonara pate de casa pate de pasare peste la gratar pigs in blankets piure pizza bianca pizza bolognese pizza cu mici pizza pe lipie placinta placinta cu varza pui gratinat quesadilla rasol de vitel reteta calzone reteta chiftelute reteta clatite reteta cu creier reteta papanasi reteta tocanita retete cu miel retete cu nuca retrospectiva risotto rulouri rulouri cu carnati salam de biscuiti salata caprese salata cu ton salata de ardei copti salata de fructe salata de sfecla salata de varza sandwich sarmale snitele de pui somon afumat sos pentru peste suc natural supa cu ciuperci supa de pui supa de vita tabouleh taietei de casa. tarta cu fructe tarta cu mere tarta cu rosii tocana de cartofi tocana de vitel tocanita lancashire tort tortellini turte de casa turte umplute varzari