Se zice că un bucătar/bucătăreasă bun/bună face mâncare gustoasă din ce are în cămară și/sau în frigider la momentul respectiv, iar eu astăzi am făcut acest lucru deși nu mă consider bucătar, dară minte bun.
Ieri fiind weekend, iar vremea frumoasă, am făcut ca tot românul un grătar cu carne de porc, mici, cârnați, costiță, niște pulpe de pui dezosate, însă, iarăși ca tot românul, cantitatea rezultată în urma preparării a fost supraestimată deoarece așteptam câteva persoane în plus, care în final nu au mai venit. Ca drept urmare, am rămas cu ceva carne, iar eu fiind un anti-risipă și mai ales privitor la mâncare, am zis că aș putea să fac o mâncare interesantă pe azi, cu acea cărniță friptă pe grătar cu foc de lemne, ce are și o tentă de afumat.
Și am făcut o mâncărică care chiar nu știu cum s-o numesc, dar a ieșit super bună, că de o să o încercați odată, o să mai doriți să mai lăsați intenționat resturi când veți mai face grătar, doar pentru a o repeta.
Am tocat o ceapă mare și un cățel de usturoi și le-am pus într-o cratiță la călit cu puțin ulei. Peste ele am adăugat și o jumătate de ardei iute, doi morcovi și o roșie, la fel, tocate. Modul în care tocați nu este relevant, deoarece nu va mai conta la sfârșit.
Apoi am luat carnea pe care o aveam, vreo patru mici, doi cârnăciori, o bucată de ceafă de porc și o pulpă de pui superioară și le-am făcut de mărimea unei îmbucături, după care le-am pus în cratiță peste legume. Am adăugat o jumătate de pahar de suc de roșii, două foi de dafin, sare, piper, o linguriță de cimbru și una de oregano, apoi apă cât să cuprindă tot, acoperit cu capac și lăsat să forfotească la foc mic timp de un ceas.
Și cam asta este tot!
La final o servim pe un pat de orez, paste sau chiar cu pâine...
Cantitățile le-am măsurat din ochi, iar rezultatul a fost peste așteptări.
Iată cum un pic de imaginație și simt al gustului, resturile care de obicei rămân prin frigider, devin delicii culinare.
Nu faceți risipă din mâncare! Este cel mai mare păcat, mai ales când te gândești că alții n-au ce pune pe masă.
Sper să încercați și voi astfel de preparate. Aștept comentariile și ideile voastre aici pe blog, sau pe
pagina de Facebook.