Salutare,
Mai inainte am preparat un orez cu ciuperci si varza rosie, si am vrut sa o impartasesc cu voi deoarece este o mancare rapida si super-sanatoasa.Va trebuie doar cateva ingrediente, deci nu costa prea mult (e de criza).
Si incepem prin a pune 3 maini de orez al fiert in apa cu un pic de sare
apoi tocam o mana de varza rosie, o bucata de telina radacina, o ceapa mica, 2 catei de usturoi si cateva ciupercute,
pe care le vom sota intr-un wok incins foarte putin timp, in jur de 30-40 de secunde
peste care adaugam orezul fiert si amestecam.
Asezam intr-o farfurie o portie peste care stropim cu un pic de sos de soia.
Sanatate! si Pofta buna! :)
joi, 30 septembrie 2010
luni, 27 septembrie 2010
Meatballs
Preparatul de azi facut de mine este "meatballs" sau parjolute ori chiftelute mai de pe la noi. Este un preparat simplu care se mananca in mai multe feluri si cu mai multe tipuri de garnituri. Eu le-am servit ca atare, ca asa se mananca la noi in Moldova (nu stiu in celelalte zone) de cand eram copil la mama acasa, cu paine si mustar.
Aceste chiftelute le-am facut cu carne de porc mai grasuta si carne de vita. Motivul pentru care se foloseste carne de porc mai grasuta e sa lege amestecul si da un gust mai bun.
Am luat carnea de vita si cea de porc si am dat-o prin masina de tocat impreuna cu cativa catei de usturoi, vreo doua cepe potrivite si o mana de marar cu patrunjel amestecat.
Apoi la sfarsit am luat o bucata de paine inmuiata in apa si stoarsa si am dat-o, la fel, prin masina de tocat sa "curete" resturile de carne si legume (asta e un secret de la mama), in plus da o fragezime aparte chiftelutelor.
Dupa ce am terminat de tocat se arunca condimentele peste compozitie. Eu am pus: sare, piper, cimbru, rozmarin, curry, un pic de boia de ardei iute, 2 oua si cam atat. Se ia la amestecat cu mana pana se formeaza un amestec omogen, dupa care se da la frigider vreo ora-doua.
Dupa ce s-a "odihnit" carnita se incinge o tigaie mai adanca (eu am folosit un wok) si se toarna o cantitate mai generoasa de ulei. Avantajul la wok este ca protejeaza imprejurimile aragazului de stropii de ulei.
Apoi se ia cate un pic din amestec si se formeaza niste "bile" de vreo doua degete in diametru pe care le scufundam usor in ulei (atentie la uleiul incins ca stropeste).
Cand se fac rumenii la culoare se scot pe o farfurie intinsa cu un servetel de hartie pentru a absorbi surplusul de ulei.
Se pot servi cu paste ("meatballs and pasta"), cu o garnitura de piure de cartofi sau cartofi prajiti sau pur si simplu cu paine si mustar.
Pofta mare!
duminică, 26 septembrie 2010
Fasole frecate
Azi va prezint o rețetă destul de veche în popor, dar foarte gustoasa și bogata în fibre și anume fasole frecate sau bătută, depinde cum știm fiecare aceasta denumire.
Rețeta e foarte simpla, singurul lucru care durează este fiertul fasolelor, dar exista și varianta mai comoda cu fasole la conserva gata fiarta ce trebuie doar putin încălzită în tigaie cu putin ulei.
Nu nu am avut fasole la conserva și am luat cam doua căni de fasole alba și le-am lăsat la fiert vreo 2 ore și ceva (după o ora de fiert am schimbat apa o data).
Dupa ce au fiert le-am scurs și le-am vărsat într-un bol.
Apoi am tocat o ceapa mica și vreo trei caței de usturoi și le-am pus peste ele, am mai pus și o linguriță de cimbru uscat, o linguriță de sare, piper măcinat, și cam doua linguri de ulei de măsline.
Apoi le-am luat la mixat
Se gusta la sfârșit pentru asezonare și se servește.
Se mai poate folosi în compoziție peste fasole și măsline negre fără sâmburi, ciuperci sau alte ingrediente, dar eu am preferat sa le las simple sa simt gustul de fasole din plin.
Bafta!
marți, 21 septembrie 2010
Clatite cu faina neagra
Salut,
Azi stateam prin bucatarie, cu pofta de "ceva bun" si-mi vin in gand niste clatite cu dulceata de visine (preferata mea, dulce-acrisoara). Si avand niste faina neagra de la "Baneasa"(ca sa stiti ca exista in supermarketuri) am luat la facut aluatul de clatite.
Am pus asa: cam 2 cani de lapte, 2 oua, 2-3 linguri de zahar, esenta de vanilie, un varf de sare, 2 lunguri de ulei, si cam 1 cana de faina neagra. Se pune laptele cu ouale si celelalte ingrediente, inafara de faina, intr-un bol si se bat putin cu mixerul, apoi in plaoie se adauga faina. Se va verifica cu un polonic consistenta aluatului, trebuie sa fie cam aceeasi ca si la smantana dulce, daca e prea groasa va iesi si clatita prea groasa si nu va avea un gust placut. Deci daca e prea groasa se mai adauga lapte, iar daca e prea subtire se mai adauga o lingura de faina.
Apoi incingem o tigaie antiaderenta cu o lingurita de ulei in mijloc si cu miscare elicoidala turnam un polonic de aluat incat sa se asterne uniform pe fundul ei. Lasam sa se faca la foc mediu si cand s-a maronit pe margine le intoarcem cu o spatula.
Clatitele cu faina neagra ies mai bune, nu stiu sa va spun de ce, dat au o alta consistenta si un gust putin mai diferit, plus ca faina neagra e mai sanatoasa, deoarece contine grau integral.
Spor la clatite!
PS. La sfarsit a iesit si un baby-pancake :)
sâmbătă, 18 septembrie 2010
O alta pizza...
Dupa cum va ziceam de ieri mi-au ramas inca 2 portii de aluat de la foccacia si azi fiind weekend am avut timp sa fac una din primele mele mancaruri invatate si la care ma pricep cel mai bine, mai exact o pizza.
Dupa "pizza a la moi" si "pizza la grill" a venit randul la o alta pizza, dupa cum vor urma si altele, la fel de diferite, de fiecare data cu ingrediente in plus sau in minus, mai extravagante sau mai domestice. Ideea este ca o pizza este buna oricand si place oricui.
La aceasta am folosit: ciuperci, bacon, ardei iute, masline, ceapa, porumb si spanac congelat, iar ca branza am pus mozzarella, gorgonzola si cas de oaie pentru un gust mai rustic.
Am scos aluatul lasat peste noapte la frigider si l-am lasat la temperatura camerei cam 30 de minute, apoi l-am framantat un pic si l-am intins intr-o tava rotunda de pizza, am un cu sos(suc de rosii, ulei de masline, sare, piper, busuioc si oregano) peste care am inceput a aranja ingredientele.

Am dat-o la cuptorul incins, la foc mediu, timp de 15-20 minute, apoi am lasat-o la racit pret de 3-4 minute, am portionat-o si am servit-o. Pofta mare!
Dupa "pizza a la moi" si "pizza la grill" a venit randul la o alta pizza, dupa cum vor urma si altele, la fel de diferite, de fiecare data cu ingrediente in plus sau in minus, mai extravagante sau mai domestice. Ideea este ca o pizza este buna oricand si place oricui.
La aceasta am folosit: ciuperci, bacon, ardei iute, masline, ceapa, porumb si spanac congelat, iar ca branza am pus mozzarella, gorgonzola si cas de oaie pentru un gust mai rustic.
Am scos aluatul lasat peste noapte la frigider si l-am lasat la temperatura camerei cam 30 de minute, apoi l-am framantat un pic si l-am intins intr-o tava rotunda de pizza, am un cu sos(suc de rosii, ulei de masline, sare, piper, busuioc si oregano) peste care am inceput a aranja ingredientele.
Am dat-o la cuptorul incins, la foc mediu, timp de 15-20 minute, apoi am lasat-o la racit pret de 3-4 minute, am portionat-o si am servit-o. Pofta mare!
vineri, 17 septembrie 2010
Foccacia
Salut,
Cum e romanul obisnuit cu painea zilnica la orice mancare, am sa propun sa mai schimbam ritualul de a da fuga pana la magazin sau supermarket ca sa luam una bucata paine alba, imbibata cu tot felul de aditivi, trecuta prin cine stie cate maini mai mult sau mai putin curate. Propun prepararea ei in casa, mai ales daca aveti copii, va recomand cu tarie acest lucru, e simplu, sigur si puteti fi foarte creativi adaugand in ea cam tot ce va trece prin cap(ma refer la ierburi aromate, usturoi, condimente nu la altceva) oferindu-i mai multa savoare si arome mai neobisnuite in comparatie cu painea clasica romaneasca.
Una din aceste "paini" este vestita foccacia care este o paine italiana si care a inceput sa prinda din ce in ce mai mult si la noi in tara. Este aromata in special cu rozmarin, unii mai adauga si alte chestii cum ar fi cascaval, masline etc., dar mie unul imi place aceasta foccacia mai simpla, de forma rotunda, ca si aluatul de pizza, sa o pot taia in triunghiuri si sa nu fie prea groasa, si am facut in felul urmator:
-am luat 3 cani de faina alba (650 de preferat)
-am incalzit cam o cana si jumatate de lapte dulce cu care am dizolvat separat si 30g drojdie (un pic mai mult de jumatate de cubulet)
-am aruncat in faina cam o lingurita de sare de mare si 2 linguri de ulei de masline, o lingurita de busuioc si 3 catei de uturoi pisati
-apoi am amestecat toate acestea pana am obtinut un aluat, framantat cam 3-4 minute
-l-am pus untr-un castron invelit cu un prosop la loc caldut si l-am lasat sa creasca pana s-a dublat in marime.
Dupa vreo 45 minute, dupa ce a crescut si s-a facut pufos, am luat aluatul la framantat iar vreo 3-4 minute.
Daca altii fac o singura foccacia din cantitatea de aluat pe care am facut-o, eu am impartit-o in 3, doua din portii lasandu-le in pungute individuale la frigider pentru zilele urmatoare, ca sa le mananc proaspete.
In fine, am intins una din portii de aluat intr-o tava rotunda unsa cu putin ulei, am uns si aluatul si am lasat-o in gura cuptorului sa creasca cam 5 minute.
Coacerea a durat cam 20-25 minute la foc mediu, cand s-a colorat auriu pe deasupra am dat-o afara si am uns-o repede iar cu niste ulei de masline si am presarat niscaiva rozmarin uscat (era de preferat proaspat tocat, dar nu fu) si asta-i foccacia...
Pofta mare!
joi, 16 septembrie 2010
Spaghetti cu ciuperci in sos alb
Salut,
Au trecut cam multe zile de cand nu am postat ceva, asta pentru ca am fost un pic racit, desi nu prea e o scuza...dar iata ca azi am reusit sa am un pic de inspiratie. Nu e o reteta super noua cea pe care am facut-o azi, dar e super buna si merita incercata.
Ca si ingrediente, am folosit: jumatate de pachet de paste spaghetti, o ceapa potrivita, 3 catei de usturoi, vreo 5-6 ciuperci medii, o lingura de unt, jumatate de pahar de vin alb sec, cam 150ml de smantana dulce, cateva rondele fine de ardei iute rosu(pentru a aprinde un pic gustul), ulei de masline, sare, piper, cimbru, marar proaspat pentru decor. Optional se pot pune si cateva bucatele de branza fina cu mucegai, care eu unul o ador, in special am folosit Gorgonzola si Camembert, ca asta aveam prin frigider, dar putem pune si alte feluri de branza cu conditia sa se topeasca in sos.
Am inceput prin a pune pastele la fiert cu o lingurita de sare. Lasat la fiert dupa instructiunile de pe pachet.
Apoi am incins o tigaie cu un strop de ulei de masline, am tocat marunt ceapa si usturoiul si le-am aruncat in tigaie, ciupercile le-am taiat felii si le-am pus si pe ele la facut, peste toate am adaugat vinul, am lasat cateva minute sa scada, iar pe urma untul si apoi smantana si-au facut si ele aparitia.
Am amestecat bine, am adaugat bucatelele de branza si lasat sa bolboroseasca cateva minute pana s-a topit si s-a ingrosat nitel sosul meu.
La sfarsit am scurs pastele si le-am aranjat in centrul farfuriei, peste care am pus cateva linguri din sosul cu ciuperci, apoi am ornat cu marar. Si cam atat...Pofta buna va zic!
Abonați-vă la:
Postări (Atom)
Cautati dupa Etichete
retete simple
retete rapide
pizza
mancare italiana
retete cu legume
felicitari
deserturi
retete cu pui
retete cu orez
salata
paine de casa
retete prajituri
reteta aluat
retete cu vita
snacks
sos de smantana
aluat de pizza
deserturi rapide
mancare romaneasca
pui la cuptor
retete cu curcan
retete cu porc
mancare chinezeasca
mancare traditionala
mic dejun
reteta de paste
reteta omleta
retete cu peste
caramel
cereale
piure de cartofi
reteta de supa
aluat de paine
bruschete
concursuri
glazura de ciocolata
mamaliga
mancare americana
mancare turceasca
penne
pilaf
retete cu ciuperci
retete de post
tortilla
aperitiv
carpaccio de somon
chec aperitiv
clatite
gratar de porc
hamburger
inghetata
kebab
piure de avocado
polenta
pui cu smantana
quiche
retete
retete cu spanac
retete garnituri
retete gustari reci
salsa
saratele
smoothie
sos de usturoi
spaghetti
supa
supa crema
tzatziki
varza calita
varza murata
Ostropel de pui
Sushi
aluat de cozonaci
aluat de saratele
aluat de tarta
ardei umpluti
baclava
baklava
bors de pui
branza cu smantana
brezels
brownie
carnati de casa
cheesecake
chips
ciabatta
ciorba de varza
ciorba de vita
ciuperci prajite
clatite americane
cookies
cornulețe
couscous
covrigi
cozonaci
cozonaci cu ciocolata
crema de caramel
crema de zahar ars
creme desert
creveti
crispy bacon
crispy strips
cupcake
curry
dulceata
ecuisine
fasole batuta
fasole cu carnati
fasole frecata
fast food
fleur de sel
gogosi
gustare
halvita cu nuci
iahnie de fasole
limonada
maioneza
maki
makizushi
mancare indiana
mancare japoneza
mancare libaneza
mancare mexicana
masina de paine
mazare cu carnati
muffins
orez cu legume
organe de pui
ou poche
pachetele cu branza
pancakes
pandispan
paris
parmentier
paste carbonara
pate de casa
pate de pasare
peste la gratar
pigs in blankets
piure
pizza bianca
pizza bolognese
pizza cu mici
pizza pe lipie
placinta
placinta cu varza
pui gratinat
quesadilla
rasol de vitel
reteta calzone
reteta chiftelute
reteta clatite
reteta cu creier
reteta papanasi
reteta tocanita
retete cu miel
retete cu nuca
retrospectiva
risotto
rulouri
rulouri cu carnati
salam de biscuiti
salata caprese
salata cu ton
salata de ardei copti
salata de fructe
salata de sfecla
salata de varza
sandwich
sarmale
snitele de pui
somon afumat
sos pentru peste
suc natural
supa cu ciuperci
supa de pui
supa de vita
tabouleh
taietei de casa.
tarta cu fructe
tarta cu mere
tarta cu rosii
tocana de cartofi
tocana de vitel
tocanita lancashire
tort
tortellini
turte de casa
turte umplute
varzari