vineri, 17 septembrie 2010
Foccacia
Salut,
Cum e romanul obisnuit cu painea zilnica la orice mancare, am sa propun sa mai schimbam ritualul de a da fuga pana la magazin sau supermarket ca sa luam una bucata paine alba, imbibata cu tot felul de aditivi, trecuta prin cine stie cate maini mai mult sau mai putin curate. Propun prepararea ei in casa, mai ales daca aveti copii, va recomand cu tarie acest lucru, e simplu, sigur si puteti fi foarte creativi adaugand in ea cam tot ce va trece prin cap(ma refer la ierburi aromate, usturoi, condimente nu la altceva) oferindu-i mai multa savoare si arome mai neobisnuite in comparatie cu painea clasica romaneasca.
Una din aceste "paini" este vestita foccacia care este o paine italiana si care a inceput sa prinda din ce in ce mai mult si la noi in tara. Este aromata in special cu rozmarin, unii mai adauga si alte chestii cum ar fi cascaval, masline etc., dar mie unul imi place aceasta foccacia mai simpla, de forma rotunda, ca si aluatul de pizza, sa o pot taia in triunghiuri si sa nu fie prea groasa, si am facut in felul urmator:
-am luat 3 cani de faina alba (650 de preferat)
-am incalzit cam o cana si jumatate de lapte dulce cu care am dizolvat separat si 30g drojdie (un pic mai mult de jumatate de cubulet)
-am aruncat in faina cam o lingurita de sare de mare si 2 linguri de ulei de masline, o lingurita de busuioc si 3 catei de uturoi pisati
-apoi am amestecat toate acestea pana am obtinut un aluat, framantat cam 3-4 minute
-l-am pus untr-un castron invelit cu un prosop la loc caldut si l-am lasat sa creasca pana s-a dublat in marime.
Dupa vreo 45 minute, dupa ce a crescut si s-a facut pufos, am luat aluatul la framantat iar vreo 3-4 minute.
Daca altii fac o singura foccacia din cantitatea de aluat pe care am facut-o, eu am impartit-o in 3, doua din portii lasandu-le in pungute individuale la frigider pentru zilele urmatoare, ca sa le mananc proaspete.
In fine, am intins una din portii de aluat intr-o tava rotunda unsa cu putin ulei, am uns si aluatul si am lasat-o in gura cuptorului sa creasca cam 5 minute.
Coacerea a durat cam 20-25 minute la foc mediu, cand s-a colorat auriu pe deasupra am dat-o afara si am uns-o repede iar cu niste ulei de masline si am presarat niscaiva rozmarin uscat (era de preferat proaspat tocat, dar nu fu) si asta-i foccacia...
Pofta mare!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Cautati dupa Etichete
retete simple
retete rapide
pizza
mancare italiana
retete cu legume
felicitari
deserturi
retete cu pui
retete cu orez
salata
paine de casa
retete prajituri
reteta aluat
retete cu vita
snacks
sos de smantana
aluat de pizza
deserturi rapide
mancare romaneasca
pui la cuptor
retete cu curcan
retete cu porc
mancare chinezeasca
mancare traditionala
mic dejun
reteta de paste
reteta omleta
retete cu peste
caramel
cereale
piure de cartofi
reteta de supa
aluat de paine
bruschete
concursuri
glazura de ciocolata
mamaliga
mancare americana
mancare turceasca
penne
pilaf
retete cu ciuperci
retete de post
tortilla
aperitiv
carpaccio de somon
chec aperitiv
clatite
gratar de porc
hamburger
inghetata
kebab
piure de avocado
polenta
pui cu smantana
quiche
retete
retete cu spanac
retete garnituri
retete gustari reci
salsa
saratele
smoothie
sos de usturoi
spaghetti
supa
supa crema
tzatziki
varza calita
varza murata
Ostropel de pui
Sushi
aluat de cozonaci
aluat de saratele
aluat de tarta
ardei umpluti
baclava
baklava
bors de pui
branza cu smantana
brezels
brownie
carnati de casa
cheesecake
chips
ciabatta
ciorba de varza
ciorba de vita
ciuperci prajite
clatite americane
cookies
cornulețe
couscous
covrigi
cozonaci
cozonaci cu ciocolata
crema de caramel
crema de zahar ars
creme desert
creveti
crispy bacon
crispy strips
cupcake
curry
dulceata
ecuisine
fasole batuta
fasole cu carnati
fasole frecata
fast food
fleur de sel
gogosi
gustare
halvita cu nuci
iahnie de fasole
limonada
maioneza
maki
makizushi
mancare indiana
mancare japoneza
mancare libaneza
mancare mexicana
masina de paine
mazare cu carnati
muffins
orez cu legume
organe de pui
ou poche
pachetele cu branza
pancakes
pandispan
paris
parmentier
paste carbonara
pate de casa
pate de pasare
peste la gratar
pigs in blankets
piure
pizza bianca
pizza bolognese
pizza cu mici
pizza pe lipie
placinta
placinta cu varza
pui gratinat
quesadilla
rasol de vitel
reteta calzone
reteta chiftelute
reteta clatite
reteta cu creier
reteta papanasi
reteta tocanita
retete cu miel
retete cu nuca
retrospectiva
risotto
rulouri
rulouri cu carnati
salam de biscuiti
salata caprese
salata cu ton
salata de ardei copti
salata de fructe
salata de sfecla
salata de varza
sandwich
sarmale
snitele de pui
somon afumat
sos pentru peste
suc natural
supa cu ciuperci
supa de pui
supa de vita
tabouleh
taietei de casa.
tarta cu fructe
tarta cu mere
tarta cu rosii
tocana de cartofi
tocana de vitel
tocanita lancashire
tort
tortellini
turte de casa
turte umplute
varzari
2 comentarii:
Super bine arata:) Ceva de genul asta fac si eu focaccia, doar ca nu pun usturoi, am o problema simpla cu el, nu-mi place:))
Pacat, o bucatareasa ca tine nu ar trebui sa aibe probleme cu unul din cele mai importante ingrediente din bucatarie. Se poate pune si praf de usturoi, dar nu e aceeasi treaba...
Trimiteți un comentariu