Salutare dragilor,
Sub influenta dorului de casa, am facut aceasta placinta, care place la multa lume, iar alta lume nici nu o suporta. Spun asta, pentru ca nici eu nu vroiam sa o vad cand mai mergeam pe la bunici pe la tara, insa acum nu ma mai satur de ea.
Ingredientele nu sunt multe si deloc scumpe, poate de aceea este o reteta foarte populara la noi in tara.
Aluatul l-am facu cu:
380g faina alba
250ml apa calduta
o lingura buna de unt sau untura topita
o lingurita de zahar
o lingurita de sare
o lingurita de drojdie uscata
Puteti sa il faceti in masina de paine sau la mana, in felul urmator: in apa calduta se varsa sarea, zaharul drojdia si apoi faina, iar cand aluatul e aproape format, se toarna si untura sau untul topit. Se framanta bine vreo 15 minute si apoi se lasa in jur de o ora la crescut la loc ferit de curent si calduros.
Am observat ca daca il mai lasam cateva ore la frigider, devine mai fraged si mai usor de manevrat, peste noapte e si mai bine.
Dupa ce am facut aluatul, trecem la umplutura, care traditional este doar varza calita cu mirodenii, eu am decis sa o imbunatatesc putin, adaugand o ceapa rosie tocata, un catel de usturoi, o mana de costita afumata, si cateva ciuperci.
Varza murata sau acra cum se mai zice in alte zone ale tarii, se toaca marunt si se pune intr-un vas cu apa, pentru a mai scapa din sare si acreala. Apa o mai schimbam din cand in cand, in final cam dupa vreo 2-3 ore putem sa o stoarcem si sa o punem la calit. Dar inainte de a pune varza, calim putin costita afumata, apoi ceapa rosie, usturoiul si ciupercile, tocate marunt toate. Nu uitati sa condimentati cu sare, piper, cimbru si ce va mai place voua :) oricum, gustati in final, daca nu e bun de mancat asa, nu va fi bun nici in placinta.
Trecem la asamblare cu aluatul impartit in portii de marimea care o doriti, eu l-am facut in 3 parti, la cantitatile date.
Am intins aluatul foarte bine, pana ajunge la o grosime de maxim 3mm, o sa va dati voi seama la un moment dat cand e gata. Apoi ungem marginile cu ou batut si incepem sa imprastiem compozitia, care apropo, trebuie sa o lasati sa se racoreasca.
Rulam totul strans pana se formeaza niste cornuri ca in poza.
Le ungem bine cu ou batut pentru luciu si rumeneala frumoasa, iar ca un bonus, presaram susan, mac sau chimen.
Da la cuptorul incins la 180-200 grade, cam 45 minute sau pana cand se rumenesc frumos.
In final trebuie sa arate asa.
Pofta mare si spor la gatit!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu