Salutare,
Tot am postat poze pe
pagina de Facebook a blogului cu aceste rulouri japoneze numite de mulți Sushi sau Maki, care de fapt se numesc Makizushi și bănuiesc că ați dori să știți cum se fac.
Poate că la noi în țară nu prea se obișnuiește să se mănânce pește crud, dar în țările occidentale este o delicatese destul de scump plătită.
Partea cea mai importantă a acestui preparat stă în ingrediente, care trebuie să fie foarte proaspete, iar orezul de bună calitate (cu bob rotund), de preferat orez special destinat acestui preparat.
Dar să începem cu începutul.
În prima fază se pune orezul la fiert, clătit foarte bine înainte, iar proporția apă/orez este o cană de apă la o cană de orez. Focul la minim, iar vasul acoperit.
Veți observa după vreo 30 minute că orezul a absorbit toată apa și aproape s-a dublat în volum. Se gustă și dacă încă se simte putin al dente se mai lasă vreo 5 minute deoparte cu capacul pus. Aburul și căldura reziduala îl va face cum trebuie.
După ce s-a răcorit puțin, se stropește cu un dressing făcut din 4 linguri oțet de orez, 2 lingurițe de zahăr și o jumătate de linguriță de sare (pentru 500 g orez), apoi se amesteca bine cu o lingura de lemn pana devine lipicios.
In timp ce orezul fierbe putem prepara "umplutura", aici se poate folosi somon, ton, creveți, avocado, surimi, castraveți. Acestea se curata și se taie în fășii.
Apoi trecem la partea a doua, care este asamblarea. Aici va trebuie un preș din bete de bambus învelit în folie alimentara. Se ia o mana de orez și se întinde pe jumătate din foaia de alga, sa aibă o grosime de 3-4 mm, apoi se așează fășiile cam pe la mijlocul orezului și se rulează ferm.
Animația de imagini de mai jos cred ca explica mai bine procedeul.
In mod normal, un rulou se face cam din jumătate de foaie, restul se taie cu un foarfec și se folosește la următoarea. Ele se pot lipi intre ele umezind putin capetele cu apa.
In final, când ruloul s-a format, se taie în bucăți de lățimea unui deget, cu un cuțit foarte bine ascuțit, iar ca sa nu se lipească orezul pe cuțit, eu am găsit soluția convenabila de a unge lama cu putin sos de soia pe ambele parți.
Si asta e tot...se servește apoi cu sos de soia dulce, wassabi și
ghimbir murat.
Succes!