vineri, 25 decembrie 2015

Crema de caramel



Salutare în prima zi de Crăciun,
In urma clipului postat pe contul de Instagram am primit cereri pentru rețeta de caramel respectiva și am zis sa va îndeplinesc aceasta dorință.

Ingrediente:
  • 10 linguri zahar
  • 2-3 linguri de apa
  • 5 linguri de faina
  • 200 g zahar
  • 400 ml lapte
  • 200 g unt la temperatura camerei
  • esență de rom sau vanilie
Mod de preparare:
  1. Se amesteca faina cu zaharul și cu laptele, pe aragaz la foc minim, pana se formează o pasta.
  2. Separat se face caramelul din cele 10 linguri de zahar și apa, la foc minim.
  3. Adaugăm caramelul în timp ce amestecam pasta formata mai devreme
  4. Lasam sa se răcorească compoziția, de la fierbinte pana la călduț
  5. Adaugăm untul și amestecam continuu, la foc minim, pana se formează crema.
  6. Aromatizam cu esență după gust.
Sfaturi:
  • Folosiți un tel atunci când faceți creme, astfel se evita formarea de cocoloase.


Succes!

Dacă v-a plăcut, vă rog lăsați un comentariu, dați like, share, +1, tweet!

joi, 8 octombrie 2015

Ciorbă semi-cremă, cu legume și carne de văcuță

Salutare,
Vă place ciorba sau supa?
Iată o nouă metodă de a prepara o ciorbă, fie ea de pui sau de văcuță cum este aceasta. Cel mai mult o vor aprecia copiii, care nu le place sa vadă bucăți de legume prin farfurie.
Probabil ca mulți o să spuneți că asta e supă, nu e ciorbă, nu am să vă contrazic, mi s-a părut mai "anormal" să-i zic ciorbă semi-cremă, sună mai curios la ureche :)
Dar să revenim la rețetă...
Am pus niște carne de vită cu os la fiert într-o oală cu 2-3 litri de apă cu o linguriță de sare, la foc mic, cu capacul pus, timp de vreo oră și jumătate.
In acest timp am curățat și tăiat în bucăți mari, 4 cartofi potriviți (aceștia vor da cremozitate ciorbei/supei), doua cepe medii, un ardei kapia, 2 morcovi potriviți, o bucata de țelină rădăcină și 2 căței de usturoi.
Când carnea a început sa dea semne de frăgezire, se adaugă legumele și se mai lasă la fiert circa 45 de minute - o ora. 
După acest timp, am stins focul și am scos din oală legumele și carnea separat.
Acum urmează partea esențială, legumele le-am pus în blender împreună cu vreo două polonice de zeama din oală și am lăsat cam două minute să se paseze bine, apoi am vărsat conținutul înapoi și am amestecat cu polonicul pana s-a omogenizat.
Carnea am desprins-o de pe os și am tăiat-o în bucăți mici cam de 2 cm și am returnat-o în oală.
La final am asezonat cu sare și piper după gust și asta a fost tot. 
Puteți sa adăugați putina verdeață pe deasupra dacă simțiți nevoia, eu n-am avut decât niște pătrunjel deshidratat, dar nu e deloc la fel cu cel verde.
Succes și pofta mare!
Dacă v-a plăcut, vă rog lăsați un comentariu, dați like, share, +1, tweet!

duminică, 4 octombrie 2015

Sandwich cu bacon și cașcaval

 Salutare,
M-am trezit azi cu o poftă de un sandwich bun, am dat un ochi prin frigider și am găsit asa: niște bacon, cașcaval, ardei kapia, ceapă roșie (nu era în frigider, ci în coșul cu legume), muștar și ketchup. Am văzut aceste ingrediente și am decis sa fac un sandwich cald, în stil hamburger.
Într-o tigaie, am pus o lingură de ulei și am dogorit putin baconul pe ambele părți, după care l-am scos și l-am tăiat fășii de un deget. In ce a rămas în tigaie, am pus la rumenit o chiflă tăiată în două pe orizontală, iar după ce s-au rumenit, am uns o parte cu ketchup și o parte cu muștar. Pe "bază" am așternut fășiile de bacon și cașcavalul și am pus-o în tigaie, în picioare, acoperită cu un castron înalt pentru a se topi putin cașcavalul. 
Când cașcavalul a început să se muleze pe bacon l-am scos din tigaie și am pus peste, câteva fire de ardei kapia si ceapa roșie.
Asta e tot! Sper să-l încercați și voi, e mult mai bun decât un sandwich rece cu gust sec și ne-apetisant.
P.S. Se mai poate adăuga și salata verde, câteva feliuțe de castravete murat, un sos mai special etc. însă, după cum am spus, l-am făcut cu ingredientele ce le avem pe moment și destul de rapid. 

Dacă v-a plăcut, vă rog lăsați un comentariu, dați like, share, +1, tweet!

vineri, 2 octombrie 2015

Tocană de vițel cu cartofi

Salutare dragilor,
Inițial nu am vrut să postez această rețetă deoarece mi s-a părut că e ceva prea banal și prea comun, însă impactul postării de pe pagina de Facebook a blogului m-a făcut să regândesc preferințele voastre în materie de mâncare.
Astea fiind spuse, ieri am pregătit o tocană de vițel cu cartofi, iar ca ingrediente am folosit asa:
aproximativ 300 g de carne de vițel
2 cepe potrivite
vreo 3 căței de usturoi
un morcov
 vreo 4 cartofi potriviți
100 ml de suc de roșii
sare, piper, cimbru, o foită de dafin.
Cantitățile sunt aproximative, acest fel de mâncare nu necesita cantități exacte, iar lista de ingrediente poate fi îmbogățită după plac și cu alte legume: ardei gras, păstărnac, țelină rădăcina, iar carnea înlocuită cu pui, porc, carnați sau deloc, însă nu mai e același gust :)
Modul de preparare este destul de simplu și cam același ca la toate tocanele cu carne: 
-carnea o tocam cuburi și o coloram în cratiță cu putin ulei, după care o scoatem deoparte
-în același ulei aruncam ceapa, usturoiul și morcovul mărunțite pentru a se căli putin
-adaugăm carnea peste, apoi și cartofii
-stropim cu sucul de roșii, condimentăm și completăm cu apă cât sa acopere ingredientele
-amestecam ușor și lăsăm la foc mic sa bolborosească, cu capacul pus, preț de 1h, 1h și jumătate în funcție de carnea care o aveți. Dacă este vita și nu vițel, trebuie lăsată mai mult, peste 2h, însă cel mai ușor este sa verificam din când în când fermitatea cărnii, când s-a frăgezit, tocana e gata.
Sper sa o încercați și voi, iar dacă stați la casa, va recomand sa o preparați la ceaun pe un foc cu lemne, iese mult mai bună, iar aroma și gustul sunt net superioare preparării pe aragaz.
Aștept comentarii și poze cu tocana voastră, aici pe blog sau pe pagina de Facebook a blogului.

Dacă v-a plăcut, vă rog lăsați un comentariu, dați like, share, +1, tweet!

luni, 14 septembrie 2015

Mâncărică din grătar


Se zice că un bucătar/bucătăreasă bun/bună face mâncare gustoasă din ce are în cămară și/sau în frigider la momentul respectiv, iar eu astăzi am făcut acest lucru deși nu mă consider bucătar, dară minte bun. 
Ieri fiind weekend, iar vremea frumoasă, am făcut ca tot românul un grătar cu carne de porc, mici, cârnați, costiță, niște pulpe de pui dezosate, însă, iarăși ca tot românul, cantitatea rezultată în urma preparării a fost supraestimată deoarece așteptam câteva persoane în plus, care în final nu au mai venit. Ca drept urmare, am rămas cu ceva carne, iar eu fiind un anti-risipă și mai ales privitor la mâncare, am zis că aș putea să fac o mâncare interesantă pe azi, cu acea cărniță friptă pe grătar cu foc de lemne, ce are și o tentă de afumat. 
Și am făcut o mâncărică care chiar nu știu cum s-o numesc, dar a ieșit super bună, că de o să o încercați odată, o să mai doriți să mai lăsați intenționat resturi când veți mai face grătar, doar pentru a o repeta.
Am tocat o ceapă mare și un cățel de usturoi și le-am pus într-o cratiță la călit cu puțin ulei. Peste ele am adăugat și o jumătate de ardei iute, doi morcovi și o roșie, la fel, tocate. Modul în care tocați nu este relevant, deoarece nu va mai conta la sfârșit.
Apoi am luat carnea pe care o aveam, vreo patru mici, doi cârnăciori, o bucată de ceafă de porc și o pulpă de pui superioară și le-am făcut de mărimea unei îmbucături, după care le-am pus în cratiță peste legume. Am adăugat o jumătate de pahar de suc de roșii, două foi de dafin, sare, piper, o linguriță de cimbru și una de oregano, apoi apă cât să cuprindă tot, acoperit cu capac și lăsat să forfotească la foc mic timp de un ceas. 
Și cam asta este tot!
La final o servim pe un pat de orez, paste sau chiar cu pâine...
Cantitățile le-am măsurat din ochi, iar rezultatul a fost peste așteptări.
Iată cum un pic de imaginație și simt al gustului, resturile care de obicei rămân prin frigider, devin delicii culinare.

Nu faceți risipă din mâncare! Este cel mai mare păcat, mai ales când te gândești că alții n-au ce pune pe masă.
Sper să încercați și voi astfel de preparate. Aștept comentariile și ideile voastre aici pe blog, sau pe pagina de Facebook.

luni, 25 mai 2015

Pizza cu mici

Salutare,
Într-un week-end cu vreme buna bănuiesc ca mai toată lumea a făcut un grătar, iar cum micul tradițional e aproape nelipsit și întotdeauna este din belșug pe grătar, iar inevitabil va ma și rămâne pentru acasă, dar după ce a stat o noapte la frigider parca nu va mai vine asa tare sa-l mâncați.
Aici intervine rețeta mea în care sunt implicați și anume, o pizza.
Aluatul e deja cunoscut pe blogul meu și îl găsiți explicat dând clic aici.
Din acel aluat va ies cam trei pizza de aproximativ 30 cm, deci îl tăiați în trei și întindeți o bucata într-o tava unsa cu putin ulei înainte. Restul poate sta câteva zile liniștit la frigider sau congelator dacă nu vreți sa îl preparați tot odată.
 Sosul de roșii eu l-am făcut din suc de roșii de casa, un strop de ulei, sare, piper, oregano. Ungem aluatul cu 3-4 linguri de sos, apoi eu am presarat ceapa si usturoi verde, tocat mărunt, micii reci tăiați felii.
Pe deasupra eu am pus un mixt din caș de oaie ras amestecat cu cașcaval de casa, apoi măsline kalamata.
Se da la cuptorul încins la maxim, pe raftul cel mai jos, timp de vreo 10 minute sau pana devine rumena. 
 Sper sa o încercați, nu e greu de făcut și e foarte gustoasa.
Succes și aștept poze cu pizza voastră pe pagina de Facebook a blogului.

Dacă v-a plăcut, vă rog lăsați un comentariu, dați like, share, +1, tweet!

miercuri, 29 aprilie 2015

Tarta cu mere

 Aveți mere. pere sau alte fructe ce stau prin bucătărie și se strica? Va dau o idee, faceți o tarta cu ele.
Rețeta de aluat e simpla de tot și un copil de clasa întâi poate sa o facă, deci nu aveți scuza.
Va trebuie
300g faina de grâu
150g unt rece
80g zahar
2 oua
un vârf de sare
un vârf de bicarbonat
2 linguri de lapte rece
arome.
Prepararea este iarăși "straight forward", nimic complicat, amestecam ingredientele uscate, apoi adaugăm untul tăiat cubulețe peste ele și îl frământăm cu mana în compoziție pana capătă o textura  fărâmicioasa. Amestecam în compoziție, cu o furculiță, și ouăle, unul câte unul, iar apoi adaugăm  cele doua linguri de lapte și frământăm pana obținem un aluat omogen. 
I se da o forma plata și îl punem într-o punga sau în film alimentar, apoi la frigider pentru o ora.
Acum depinde de cât de mare este tava voastră, mie mi-a ajuns pentru doua bucăți, deci împărțim aluatul în doua și îl întindem în tava de copt. 
Dupa ce am așezat aluatul în tava, se înțeapă putin cu furculiță și se așează pe toată suprafața lui merele sau fructele pe care le aveți de pus, cum spuneam, se pot folosi cam toate fructele posibile: mere, pere, caise, piersici, gutui, citrice (scoase din pielita), banane și multe alte. De preferat este sa le tăiați felii sau cuburi și sa le stropiți cu putina zeama de lămâie și zahar înainte sa le puneți pe aluat.
Înainte de a băga la cuptor la 180 de grade, pentru circa 45 de minute, împănăm tarta cu câte un vârf de unt pe ici colo pentru a se rumeni frumos și pentru a nu se usca. Presarăm și putin zahar pe deasupra pentru caramelizare și asta e tot.
Succes și pofta mare!

Dacă v-a plăcut, vă rog lăsați un comentariu, dați like, share, +1, tweet!

luni, 13 aprilie 2015

Piept de pui cu chorizo și un sos de smântână

Salutare din nou cu o rețetă ce a prins pe Facebook și vroiam sa v-o destăinui.
Este vorba de piept de pui cu chorizo într-un un sos de smântână condimentata și o garnitura de broccoli.
Începem prin a încinge o tigaie cu putin ulei în care aruncam o mana de chorizo tocat, apoi după 10 secunde aruncam și pieptul de pui tăiat cubulețe. Lăsăm sa prindă un pic de culoare apoi putem adaugă smântâna (se poate folosi lichida sau normala) și mixul de condimente care poate fi făcut din curry, boia de ardei, sare și piper.
Lăsăm sa bolborosească la foc mic vreo 2-3 minute și apoi e gata.
Nu știu dacă am mai zis, dar în cazul în care nu știți cum sa faceți broccoli corect, va dau doua metode simple: fiert 2-3 minute în apa cu putina sare, ca la paste sau la baie de aburi circa 5-6 minute. In ambele situații nu se exagerează cu fiertul pentru ca acesta sa rămână crocant și sa aibă o culoare verde aprins, plăcută. La final se stropește cu putin ulei de măsline sau putin unt și se condimentează cu sare și piper pentru gust plăcut.
Succes și pofta mare!

Dacă v-a plăcut, vă rog lăsați un comentariu, dați like, share, +1, tweet!

duminică, 12 aprilie 2015

Somon afumat marinat

Salutare,
Am decis sa postez aceasta rețetă deoarece am văzut ca a adunat foarte multe like-uri pe pagina de Facebook.
De fapt, nu este cine știe ce rețetă, de aceea nu va voi plictisi prea mult și va povestesc direct ce trebuie sa faceți. 
Într-o tăviță sau un platou cu margini mai înalte se așează un strat de somon afumat feliat subțire, se stropește cu putina zeama de lămâie, ulei de măsline și mărar proaspăt tocat, apoi sare și piper. Se reia operațiunea în funcție de cata cantitate doriți sa faceți, ideal ar fi sa aveți minim doua straturi. 
Se acoperă vasul și se lasă la frigider minim doua ore. 
Se servește cu felii de avocado și o pâine buna cu semințe.
Succes! Aștept poze cum v-a ieșit vouă.
Dacă v-a plăcut, vă rog lăsați un comentariu, dați like, share, +1, tweet!

marți, 7 aprilie 2015

Pizza bolognese

 Salutare,
A trecut ceva vreme de când am făcut rețeta asta de pizza, pe care nu o mai făcusem vreodată, i-am făcut poze la momentul dat, dar nu am mai apucat sa o postez pe blog, Dar azi a venit momentul sa o fac și voila!
Așadar, nu e mai complicat decât o pizza normala, decât ca toppingul, și anume sosul bolognese, trebuie făcut dinainte pentru a apuca sa se răcească. 
Ca sa nu ma repet, rețeta de aluat o găsiți aici, iar cea de sos bolognese aici
Se întinde aluatul, însă la aceasta pizza, bordurile trebuiesc înălțate putin, pentru ca evita prelingerea sosului peste aluat, astfel blatul se va prinde de tava și nu va fi plăcut.
Se întinde sosul direct pe aluat, cât mai uniform, iar apoi adaugăm felii de mozzarella și parmezan ras.
Dam la cuptorul încins la maxim, pe raftul cel mai de jos. Asa este de preferat sa se coacă întotdeauna pizza într-un cuptor de casa, trebuie sa existe acel soc termic în care aluatul sa se umfle instant.
Succes! 
Dacă v-a plăcut, vă rog lăsați un comentariu, dați like, share, +1, tweet!
Print Friendly and PDF

Cautati dupa Etichete

retete simple retete rapide pizza mancare italiana retete cu legume felicitari deserturi retete cu pui retete cu orez salata paine de casa retete prajituri reteta aluat retete cu vita snacks sos de smantana aluat de pizza deserturi rapide mancare romaneasca pui la cuptor retete cu curcan retete cu porc mancare chinezeasca mancare traditionala mic dejun reteta de paste reteta omleta retete cu peste caramel cereale piure de cartofi reteta de supa aluat de paine bruschete concursuri glazura de ciocolata mamaliga mancare americana mancare turceasca penne pilaf retete cu ciuperci retete de post tortilla aperitiv carpaccio de somon chec aperitiv clatite gratar de porc hamburger inghetata kebab piure de avocado polenta pui cu smantana quiche retete retete cu spanac retete garnituri retete gustari reci salsa saratele smoothie sos de usturoi spaghetti supa supa crema tzatziki varza calita varza murata Ostropel de pui Sushi aluat de cozonaci aluat de saratele aluat de tarta ardei umpluti baclava baklava bors de pui branza cu smantana brezels brownie carnati de casa cheesecake chips ciabatta ciorba de varza ciorba de vita ciuperci prajite clatite americane cookies cornulețe couscous covrigi cozonaci cozonaci cu ciocolata crema de caramel crema de zahar ars creme desert creveti crispy bacon crispy strips cupcake curry dulceata ecuisine fasole batuta fasole cu carnati fasole frecata fast food fleur de sel gogosi gustare halvita cu nuci iahnie de fasole limonada maioneza maki makizushi mancare indiana mancare japoneza mancare libaneza mancare mexicana masina de paine mazare cu carnati muffins orez cu legume organe de pui ou poche pachetele cu branza pancakes pandispan paris parmentier paste carbonara pate de casa pate de pasare peste la gratar pigs in blankets piure pizza bianca pizza bolognese pizza cu mici pizza pe lipie placinta placinta cu varza pui gratinat quesadilla rasol de vitel reteta calzone reteta chiftelute reteta clatite reteta cu creier reteta papanasi reteta tocanita retete cu miel retete cu nuca retrospectiva risotto rulouri rulouri cu carnati salam de biscuiti salata caprese salata cu ton salata de ardei copti salata de fructe salata de sfecla salata de varza sandwich sarmale snitele de pui somon afumat sos pentru peste suc natural supa cu ciuperci supa de pui supa de vita tabouleh taietei de casa. tarta cu fructe tarta cu mere tarta cu rosii tocana de cartofi tocana de vitel tocanita lancashire tort tortellini turte de casa turte umplute varzari