vineri, 11 iulie 2014

Covrigi cu sare si susan...sau brezels

Salutare,
Cand esti pe meleaguri straine te bantuie tot felul de pofte de acasa, una din ele mi-am realizat-o azi, nu are chiar acelasi gust, dar foarte aproape, si am sa va dezvalui si voua reteta, in caz ca va aflati in situatia mea sau aveti pofta de covrigi si nu aveti de unde sa ii cumparati.
Aluatul
400g faina alba
250ml apa calduta
o lingurita de drojdie
o lingurita de zahar
o lingurita de sare
25g unt topit
Aluatul se prepara cel mai bine la masina de paine sau cu un mixer-malaxor...se varsa in container sau in bol apa calduta cu zaharul si cu drojdia si se lasa 5 minute sa se activeze fermentii, apoi adaugam sarea si untul topit si pornim amestecarea adaugand treptat si faina. Se va forma aluatul si il vom malaxa timp de vreo 10-15 minute, pentru ca acesta sa devina pufos si foarte elastic.
Apoi lasam la dospit timp de o ora.
Prepararea
Impartirea aluatului se face in functie de grosimea care doriti sa o dati covrigului, iar in functie de grosime va fi si gradul de duritate sau "the crispyness". Daca doriti sa iasa ca ai mei, mai grasuti, pufosi la interior, i-am impartit in 8 parti egale, daca vreti mai subtiri si mai mici, faceti 10 sau 12 parti si asa mai departe.
Dupa ce i-ati format se vor introduce intr-o baie de apa oparita cu bicarbonat, proportia fiind 2 lingurite de bicarbonat la 4 cani de apa, aceasta le va da acea crusta si gust specific. Cand se ridica singuri la suprafata, se iau cu paleta si se pun in tava de cuptor.
Se pot sau nu unge cu albus de ou, daca ii vreti luciosi sau mati, dar pe un brezel adevarat se pune tot timpul cel putin sare grunjoasa plus alte seminte de care vreti sau aveti la indemana.
Se dau la cuptor la 200 grade pentru 30-40 minute sau pana cand va convine gradul de rumenire.
Si asta e tot! Enjoy! :)

sâmbătă, 3 mai 2014

Cornulețe cu aluat foietaj și nucă

Salutare, 
Am făcut această rețetă în fugă, am postat-o pe Facebook și acum mă întreabă lumea de rețetă. 
Și ca să nu supăr audiența, care e și așa mică, am zis să o postez. 
Este super simplă, vă trebuie un aluat foietaj care se unge cu unt, apoi se presară toată suprafața aluatului cu o cană de nucă, ce a fost amestecată înainte cu scorțișoară și zahăr brun după gust.
Apoi rulam aluatul destul de strâns și îl tăiem feliuțe cam de 2 cm, după care le așezăm în tavă cu fața în sus și le mai ungem pe deasupra cu puțin unt topit.
Dăm la cuptor cam 30 minute sau până vedem că s-a colorat frumos și asta e tot.
Poftă mare!


duminică, 13 aprilie 2014

Pulpe de pui in sos, la oala de fonta...

Salutare tuturor,
Iata ca am revenit cu o noua reteta frageda si suculenta, cum a iesit de altfel si carnita de pui care am facut-o azi.
Nu am avut pana acum oala de fonta, fiind destul de scumpa, iar bugetul tot timpul mic, am zis ca nu e o necesitate si tot am evitat sa cumpar. Mare greseala am facut!
Aceasta in care am facut azi reteta, am avut norocul sa o capat, deci nefiind noua, dar se zice ca vasele de fonta cu cat sunt mai uzate, cu atat sunt mai bune, si asa este. 
Am zis azi sa incerc sa gatesc ceva in ea si neavand altceva la indemana, decat niste pulpe de pui (vreo 10 la numar), am zis sa le fac intr-un sos.
Asa ca am inceput prin a incinge oala pe foc, unsa cu o lingura de untura de porc topita, peste care am asezat pulpele sa le "colorez" un pic. Dupa ce le-am intors pe toate partile, am dat pulpele afara, iar in ce s-a format pe fundul oalei am aruncat o ceapa mare tocata si vreo 4 catei de usturoi, la fel, tocati. I-am invartit vreo 30 de secunde prin oala, iar apoi am varsat peste, un pahar de bere si unul de suc de rosii, sare, piper, 2 frunze de dafin si 2 lingurite de ierburi de Provence.
Cand a inceput sa bolboroseasca sosul am reasezat pulpele in oala, am pus capacul si am dat la cuptorul incins la 150 de grade cam o ora si jumatate.
Cam asta a iesit in final...un sos foarte gustos, iar carnea cadea de pe pulpe la cat de frageda era.
 Va recomand cu caldura achizitionarea unei astfel de oale, chiar daca e putin mai scumpa, daca aveti grija de ea, se lasa mostenire. In plus, e foarte usor si sanatos de gatit in ea, iar mancarea iese frageda si gustoasa.
Am servit aceste pulpe cu o garnitura de piure din cartofi si morcovi, iar alaturi de tot am mai adaugat si niste castraveciori in otet.
O zi buna sa aveti!
Print Friendly and PDF

Cautati dupa Etichete

retete simple retete rapide pizza mancare italiana retete cu legume felicitari deserturi retete cu pui retete cu orez salata paine de casa retete prajituri reteta aluat retete cu vita snacks sos de smantana aluat de pizza deserturi rapide mancare romaneasca pui la cuptor retete cu curcan retete cu porc mancare chinezeasca mancare traditionala mic dejun reteta de paste reteta omleta retete cu peste caramel cereale piure de cartofi reteta de supa aluat de paine bruschete concursuri glazura de ciocolata mamaliga mancare americana mancare turceasca penne pilaf retete cu ciuperci retete de post tortilla aperitiv carpaccio de somon chec aperitiv clatite gratar de porc hamburger inghetata kebab piure de avocado polenta pui cu smantana quiche retete retete cu spanac retete garnituri retete gustari reci salsa saratele smoothie sos de usturoi spaghetti supa supa crema tzatziki varza calita varza murata Ostropel de pui Sushi aluat de cozonaci aluat de saratele aluat de tarta ardei umpluti baclava baklava bors de pui branza cu smantana brezels brownie carnati de casa cheesecake chips ciabatta ciorba de varza ciorba de vita ciuperci prajite clatite americane cookies cornulețe couscous covrigi cozonaci cozonaci cu ciocolata crema de caramel crema de zahar ars creme desert creveti crispy bacon crispy strips cupcake curry dulceata ecuisine fasole batuta fasole cu carnati fasole frecata fast food fleur de sel gogosi gustare halvita cu nuci iahnie de fasole limonada maioneza maki makizushi mancare indiana mancare japoneza mancare libaneza mancare mexicana masina de paine mazare cu carnati muffins orez cu legume organe de pui ou poche pachetele cu branza pancakes pandispan paris parmentier paste carbonara pate de casa pate de pasare peste la gratar pigs in blankets piure pizza bianca pizza bolognese pizza cu mici pizza pe lipie placinta placinta cu varza pui gratinat quesadilla rasol de vitel reteta calzone reteta chiftelute reteta clatite reteta cu creier reteta papanasi reteta tocanita retete cu miel retete cu nuca retrospectiva risotto rulouri rulouri cu carnati salam de biscuiti salata caprese salata cu ton salata de ardei copti salata de fructe salata de sfecla salata de varza sandwich sarmale snitele de pui somon afumat sos pentru peste suc natural supa cu ciuperci supa de pui supa de vita tabouleh taietei de casa. tarta cu fructe tarta cu mere tarta cu rosii tocana de cartofi tocana de vitel tocanita lancashire tort tortellini turte de casa turte umplute varzari